Taxibranschens behov av hjälp

Skriftlig fråga 2020/21:1078 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-17
Anmäld
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-14
Besvarad
2021-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en tidigare interpellationsdebatt har frågan om taxibranschens svåra situation i rådande pandemi behandlats. Debatten genomfördes i början av sommaren, och nu har ytterligare ett halvår förflutit. Med de senaste restriktionerna har taxibranschen mer eller mindre blivit parkerad, bokstavligt talat. Resandet har i det närmaste upphört, och i dagsläget vet ingen hur utvecklingen av pandemin ser ut. Det är ett vaccin på väg, men det lär dröja till sommaren eller hösten innan vaccineringen visat sin effekt.

Det vi sannolikt har framför oss är ytterligare ett halvår med restriktioner, och det lär inte det småskaliga företagandet klara av. Just taxibranschen är en verksamhet som i huvudsak består av små enskilda firmor och de har inte kunnat ta del av de tidigare stödåtgärderna i någon större omfattning.

Enligt kortstatistik från Swedbank har utgifterna för taxiresande minskat med drygt 80 procent – en dramatisk siffra. Det är bara flyget som drabbats hårdare än taxibranschen, vilket visar hur hårt pandemin drabbat taxinäringen.

Med en tidshorisont på ytterligare sex månaders restriktioner är det mycket som talar för att stora delar av taxibranschen parkerar för gott. Det får i sin tur dramatiska följder för skolresor och sjuktransporter ute på landsbygden. I flera mindre orter har taxiverksamheten i det närmaste upphört.

Situationen är akut för företagen själva, men det kommer också att få stora återverkningar på hela samhället efter pandemin. Försvinner många taxiföretag blir det ytterst svårt att få igång skolskjutsar, sjuktransporter och annan samhällsviktig transport där taxiföretagen utgör stommen. Åtgärder är därför akuta.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att hjälpa taxibranschen att övervintra den rådande krisen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1078 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:1078 av Thomas Morell (SD)
Taxibranschens behov av hjälp

Thomas Morell har frågat finansministern om hon avser att vidta åtgärder för att hjälpa taxibranschen att övervintra den rådande krisen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att mildra effekterna för svenska företag av spridningen av coronaviruset. Jag är väl medveten om att taxibranschen drabbats av markant minskad efterfrågan på taxitjänster. Sedan utbrottet har regeringen presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag.

Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. Exempel på åtgärder är omställningsstöd eller omsättningsstöd, korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar, ökad avsättning till periodiseringsfond och tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Vad gäller taxiföretag vill jag särskilt framhålla möjligheten för de företag som ansöker om omställningsstöd att få ersättning för fasta kostnader av olika slag. Som exempel kan den avgift som taxiföretag i vissa fall betalar för att tillhöra en taxicentral betraktas som en fast kostnad som det går att få ersättning för. Även kostnader för hyra och leasing kan man få stöd för. Den näst största kategorin räknat i antal ansökningar av de företag som har ansökt om omställningsstöd bedriver taxiverksamhet. Taxiföretagen står för ungefär 8 400 av totalt 52 400 ansökningar, dvs ca 16 procent.

Jag följer utvecklingen noga och regeringen är redo att fortsätta fatta de beslut som krävs för att begränsa smittspridningen och motverka krisens negativa effekter på samhället.

Stockholm den 14 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.