Till innehåll på sidan

Brandskyddsåtgärder för äldre oavsett vilken kommun man bor i

Skriftlig fråga 2020/21:1092 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I TV4-nyheterna rapporteras det om hur kommuner misslyckas med att vidta brandskyddsåtgärder för att förebygga bränder bland äldre. Trots att det de senaste tio åren har dött fler än 500 personer över 65 år genom brand. Dessutom pekar forskaren Markus Runefors vid Lunds universitet på att prognosen kommer att bli värre med en alltmer åldrande befolkning.

Brandskydd får inte hamna mellan stolarna. Kommuner måste vidta åtgärder för att rädda liv. Det här är en oerhört viktig fråga för att rädda liv. Det finns goda exempel på hur man kan och ska arbeta med dessa frågor, exempelvis i Karlstads kommun. Att arbeta strukturerat med dessa frågor, vilken kommun man än kommer till, borde vara en regel.

Dödsbränder måste aktivt förebyggas, och kommunerna måste ta ansvar för det. Finns det luckor eller en otydlighet om att förebyggande åtgärder ska vidtas och vem som bär ansvaret måste det omgående tydliggöras av regeringen. I synnerhet när en stor riskperiod närmar sig med i och med julen. En period då man gärna tänder ljus eller en brasa för att mysa.

Ingen ska behöva fira nästa jul utan sina nära och kära på grund av dödsbränder som hade kunnat förebyggas genom individuellt brandskydd. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att det individuella brandskyddet för äldre ska stärkas upp och för att det ska bli tydligt i lagen vem som bär ansvaret för dessa åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1092 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:1091 Förstärkt brandskydd, samt på fråga 2020/21:1092 Brandskyddsåtgärder för äldre oavsett vilken kommun man bor i, av Marléne Lund Kopparklint (M)

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att lagen ska bli tydlig när det gäller ansvarsfördelningen med att förebygga bränder i hemmen för utsatta grupper. Hon har även frågat mig hur jag ämnar verka för att det individuella brandskyddet för äldre ska stärkas upp och för att det ska bli tydligt i lagen vem som bär ansvaret för dessa åtgärder.

Sverige står inför flera utmaningar som påverkar arbetet med skydd mot brandolyckor, bland annat på grund av förändrade demografiska förhållanden och ökade möjligheter att få vård och omsorg i sitt eget hem. Arbetet med skydd mot bränder måste utvecklas i takt med samhällsförändringarna och utgå från den enskildes förutsättningar och behov av skydd.

Som utgångspunkt gäller att var och en har eget ansvar för brandskyddet i sin bostad och för att i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand. Det är ett ansvar som många enskilda tar, exempelvis genom att i brandförebyggande syfte låta installera en timer till sin spis, vilket är en av de vanligaste bostadsanpassningsåtgärderna som beviljas. Socialnämnden ska enligt socialtjänstlagen verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden. Socialnämnden ska även verka för att äldre människor får goda bostäder och ska därutöver ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet.

Det nya nationella målet i lagen om skydd mot olyckor för den brand- och olycksförebyggande verksamheten innebär att verksamheter ska planeras och organiseras så att de effektivt bidrar till att förebygga bränder och andra olyckor samt förhindra eller begränsa skador till följd av bränder och andra olyckor. Särskild vikt ska läggas vid att förhindra människors död och andra allvarliga skador. Lagändringen trädde i kraft den 1 januari 2021.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen har utarbetat ett stöd till personal inom socialtjänsten om hur de på olika sätt kan stödja särskilt riskutsatta personer i fråga om brandskydd. Stödet är publicerat på kunskapsguiden.se. Det finns många sätt att med enkla medel skydda denna grupp av personer. Det är därför viktigt att kunskapen ökar kring behovet av stärkt brandskydd. För att nå riskutsatta personer med information och andra åtgärder i brandförebyggande syfte kan det finnas ett behov av utökad samverkan mellan olika kommunala nämnder och förvaltningar, exempelvis mellan den kommunala räddningstjänsten och socialförvaltningen.

Statliga myndigheter har således vidtagit flera åtgärder för att stödja de ansvariga aktörernas arbete med att säkerställa ett likvärdigt och effektivt brandskydd. Regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen på området med hänsyn till den stora vikten av ett likvärdigt och tillfredställande skydd mot bränder och andra olyckor i hela landet.

Stockholm den 15 januari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.