Lärdomar från Coronakommissionen

Skriftlig fråga 2020/21:1095 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronakommissionen har precis (den 15 december) överlämnat sitt första delbetänkande – Äldreomsorgen under pandemin. Kommissionen konstaterar att strategin att skydda de äldre har misslyckats. Nu har fler än 7 000 människor avlidit med covid-19 i Sverige, och nästan nio av tio som avlidit har varit 70 år eller äldre. Som orsaker till att strategin har misslyckats lyfter kommissionen fram att äldreomsorgen dras med strukturella brister och att beslut om åtgärder för äldreomsorgen var sena och otillräckliga, och kommissionen är glasklar med att ansvaret för detta allvarliga misslyckande vilar tungt på regeringen, ty regeringsformen är klar – regeringen styr riket.

En konkret exempel där kommissionen riktar kritik mot regeringen rör besöksförbudet på särskilda boenden. Kommissionen anför i sitt betänkande att det nationella förbudet borde ha kommit tidigare. Regeringen agerade helt enkelt för långsamt. Sedan Coronakommissionen presenterade sitt betänkande har socialministern lagt mycket tid och kraft på att försvara regeringens saktfärdighet i frågan om ett nationellt besöksförbud. Det gör mig bekymrad. För att bristerna inom äldreomsorgen ska kunna åtgärdas och för att begångna misstag inte ska upprepas behöver vi alla lära av Coronakommissionens granskning och regeringen ta till sig av kommissionens tydliga och konstruktiva kritik. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta till sig av Coronakommissionens tydliga kritik i syfte att förbättra den svenska coronastrategin och förhindra nya misstag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1095 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1095 av Johan Hultberg (M)
Lärdomar från Coronakommissionen

Johan Hultberg har frågat mig om jag avser att ta till mig av Coronakommissionens tydliga kritik i syfte att förbättra den svenska coronastrategin och förhindra nya misstag.

Det övergripande målet med den svenska strategin är att begränsa smittspridningen i samhället för att skydda människors liv och säkra sjukvårdens kapacitet. Regeringen har vidtagit flera åtgärder i detta syfte på såväl nationell, regional som kommunal nivå. Svenska folket har tagit ett stort ansvar men vi har trots det fått se en omfattande smittspridning i samhället, också inom äldreomsorgen.

Coronakommissionens delbetänkande som är en viktig utgångspunkt för kommande reformer. Det pågår redan ett intensivt arbete för en mer robust äldreomsorg och en mer robust lagstiftning på området. Den 4 juni 2020 beslutade regeringen om Äldreomsorgslyftet som syftar till att höja kompetensen inom äldreomsorgen. Satsningen möjliggör för dem som arbetar inom äldreomsorgen att på arbetstid höja sin kompetens. Satsningen kompletterar regeringens arbete med att ta fram en ändamålsenlig reglering för yrket undersköterska.

Den 22 december 2020 tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag till en ny äldreomsorgslag som kompletterar socialtjänstlagen och som reglerar vård och omsorg till äldre. Syftet är att ge verksamheten ett tydligare lagstadgat uppdrag och innehåll. Den pågående covid-19-pandemin har visat att patientsäkerheten inom den kommunala vården brister. Utredaren får därför bl.a. i uppdrag att stärka den reglerade tillgången till medicinsk kompetens i äldreomsorgen. I uppdraget ingår att överväga och ta ställning till om det finns behov av och är ändamålsenligt att ha tillgång till läkare och sjuksköterskor dygnet runt i särskilt boende och, om det finns ett sådant behov, lämna de förslag som krävs.

Jag kommer att ta del av Coronakommissionens fortsatta arbete och vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa en äldreomsorg av god kvalitet.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.