Till innehåll på sidan

Trafiksäkerheten för cyklister på Alnöbron

Skriftlig fråga 2020/21:1105 av Anne-Li Sjölund (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-12
Besvarad
2021-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket ansvarar för planeringen av det statliga vägnätet, och där ingår infrastruktur för cykel.

Till Alnö, som ligger i Sundsvalls kommun i Västernorrlands län, finns en bro som förbinder ön med fastlandet. Att använda bron för att ta sig till och från ön är det enda sättet om man inte har en båt eller motsvarande. Bron är tvåfilig och har två smala trottoarer, en på vardera sida. Det bor närmare 9 000 personer på Alnö, och på sommaren dubblas detta antal. 

Det är inte bara Alnöbor som vill ta sig till fastlandet och tillbaka. Alnö är en populär ö att cykla på, och varje vecka trängs oskyddade cyklister på vägen över bron tillsammans med annan trafik, då den smala trottoaren är en omöjlighet att cykla på. 

Regeringen presenterade den 28 april 2017 en nationell cykelstrategi med syfte att främja en ökad och säker cykling. Cyklister utgör den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafiken. Att cykla är ett hälsosamt sätt att ta sig fram och bidrar till en bättre folkhälsa, men ju fler som cyklar, desto större är risken för olyckor. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

När ska Alnöborna få en säker bro att cykla på?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1105 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:1105 av Anne-Li Sjölund (C)
Trafiksäkerheten för cyklister på Alnöbron

Anne-Li Sjölund har frågat mig när Alnöborna ska få en säker bro att cykla på.

Den nu gällande nationella planen för transportinfrastruktur omfattar flera satsningar som främjar cykling. Planen innehåller många större väginvesteringar som inkluderar åtgärder för cyklister och inom de s.k. trimnings- och miljöåtgärderna görs särskilda satsningar på 1,5 miljarder kronor på cykelbanor och vägar utmed det allmänna vägnätet som förbättrar möjligheten till arbetspendling i större tätortsregioner.

I den nationella planen för transportinfrastruktur avsätts också medel för kunskapshöjande insatser gällande trafiksäkerhet. Det är viktigt att hela samhället, liksom enskilda trafikanter och förare, bidrar till att göra vägarna säkrare. Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan de som utformar och de som använder transportsystemet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. Det är viktigt att vi fortsätter att göra rätt insatser i hela vägnätet där de gör nytta. Med nollvisionen som utgångspunkt så byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås. Sverige är världsledande inom trafiksäkerhetsarbetet och regeringen har fortsatt hög prioritet i detta arbete.

Regeringen vill att andelen som reser med cykel ska öka. Regeringen ser ett behov av att fortsätta att utveckla cykelvägnätet för att öka cykel som ett attraktivt transportmedel. Det handlar både om att förbättra befintlig infrastruktur och att skapa nya cykelförbindelser. I samband med behandlingen av budgetpropositionen för 2021 beslutades om en satsning på sammanlagt 325 miljoner kronor 2021 och lika mycket 2022 som innefattar en förstärkning av både statens cykelinfrastruktur och kommuners möjlighet till cykelinvesteringar genom stadsmiljöavtalen.

Regeringen har inlett arbetet med att ta fram en ny nationell plan för utveckling av transportsystemet för perioden 2022–2033 alternativt 2022–2037 och avser att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021 med förslag om ekonomiska ramar och inriktning för den nya planperioden. Efter riksdagsbeslut om ekonomiska ramar fortsätter arbetet med den så kallade åtgärdsplaneringen. Åtgärdsplaneringen innebär att de åtgärder som bör prioriteras in i planen identifieras och syftar till att regeringen ska kunna fastställa en ny nationell plan. Trafikverket kommer att få i uppdrag att ta fram ett förslag till ny nationell plan som underlag för regeringens beslut. Beslut om ny nationell plan planeras till 2022.

När det gäller utbyggnad av infrastruktur som inte ingår i det nationella stamvägnätet så är det i de regionala planerna för transportinfrastruktur som de ekonomiska prioriteringarna sker. Det är därmed Region Västernorrland som har ansvaret för att avväga vilka insatser som ska göras för den aktuella planperioden på Alnöbron och dess anslutningar. Ett sådant exempel är den utbyggnad av gång- och cykelväg som planeras utmed väg 622 genom Ljustadalen mellan Birsta och Alnöbron.

Stockholm den 12 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.