Till innehåll på sidan

Arbetsgivaravgifter och sociala avgifter för influencers

Skriftlig fråga 2020/21:1117 av Emma Hult (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-18
Överlämnad
2020-12-21
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-14
Besvarad
2021-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

År 2016 anordnade civilutskottet en offentlig utfrågning om marknadsföring i sociala medier (2016/17:RFR9). Utfrågningen kom att handla om dold reklam och vilseledande marknadsföring, om dagens regler är tillräckligt anpassade för nya medier samt vilket ansvar marknadens olika aktörer har.

Det konstaterades att det finns regler för såväl marknadsföring som skatt, även om viss vägledning behövde utformas för vad som gäller på sociala medier. De vägledningarna finns i dag tillgängliga på Skatteverkets respektive Konsumentverkets hemsidor. De tar upp hur influencers och bloggare ska reklammärka inlägg samt redovisa och betala skatt för sina inkomster från internet och sociala medier.

Det är mycket vanligt att företag betalar influencers med produkter, under förutsättningen att influencern marknadsför produkterna eller företaget i sina kanaler. Det är ett sätt för företag att få gratis marknadsföring, vilket den som marknadsför produkten behöver skatta för.

Som vi vet är ingenting gratis, inte den produkt som ska marknadsföras och inte heller marknadsföringen. Om betalningen sker med en produkt, och inte med lön i form av pengar, räknas personen ändå som anställd, och företaget ska därmed betala såväl arbetsgivaravgifter som sociala avgifter. Undantaget är om det skrivs ett konsultavtal med influencers som har eget företag och F-skatt.

Jag ser stora risker för ekonomisk brottslighet och har tittat närmare på ett av de stora bolag som har satt i system att använda produkter som betalning, vilka influencern ska marknadsföra i sina sociala medier. Bolaget har i förhållande till hur många influencers de säger sig samarbeta med anmärkningsvärt låga personalkostnader.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur jobbar Ekobrottsmyndigheten och andra relevanta myndigheter för att dessa företag ska betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på rätt sätt, så att ekonomisk brottslighet inte uppstår?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1117 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:1117 av Emma Hult (MP)
Arbetsgivaravgifter och sociala avgifter för influencers

Emma Hult har frågat statsrådet Mikael Damberg hur Ekobrottsmyndigheten och andra relevanta myndigheter jobbar för att dessa företag ska betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på rätt sätt, så att ekonomisk brottslighet inte uppstår.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan gäller företag som betalar influencers för att marknadsföra företagens produkter. Företag som anlitar influencers för att marknadsföra företagets produkter och är skyldiga att betala arbetsgivaravgifter för ersättningen ska lämna uppgifter om detta till Skatteverket. Uppgifter om ersättning som företaget är skyldigt att betala arbetsgivaravgifter för ska lämnas varje månad och för varje betalningsmottagare i arbetsgivardeklaration. Det gäller även om ersättningen består av varor. Ett företag är inte skyldigt att betala arbetsgivaravgifter om influencern bedriver verksamheten som företagare och har godkänts för F-skatt eller om det sammanlagda marknadsvärdet tillsammans med andra ersättningar till influencern uppgår till mindre än 1 000 kronor under ett kalenderår.

Skatteverket ansvarar för att utreda och kontrollera bland annat att företag betalar arbetsgivaravgifter och andra sociala avgifter på rätt sätt. Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet inom åklagarväsendet. Skatteverket ska som huvudregel göra anmälan till åklagaren så snart det finns anledning att anta att ett brott enligt skattebrottslagen har begåtts.

Skatteverket arbetar förebyggande genom att utforma vägledning och informera om skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter och andra sociala avgifter.

I samband med en utredning av om ett företag har betalat avgifterna på rätt sätt har Skatteverket vissa kontrollbefogenheter. Skatteverket kan exempelvis förelägga företaget att lämna de uppgifter som myndigheten behöver. Föreläggandet kan under vissa omständigheter förenas med vite. Skatteverket kan även exempelvis besluta att revidera företaget.

Stockholm den 14 januari 2021

–

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.