Stöd till musikbranschen

Skriftlig fråga 2020/21:1130 av Roland Utbult (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-21
Överlämnad
2020-12-21
Besvarad
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Tidigare blomstrande företag inom musikindustrin blöder och dör. Även företagare med upparbetat kapital går efter nio månader på knäna i en industri som normalt omsätter miljarder. De tvingas ta lån för skatt, hus och hem för överlevnad.

Resultatet blir att den kompetens som tidigare klassats som en av de bästa i världen går förlorad i uppsägningar och konkurser. Föryngringen avstannar, och musikindustrin monteras ned bit för bit.

Extremt många företag sökte i panik stöd då pandemins restriktioner hotade livsverk. Otydligheten kring ansökningar var och är anmärkningsvärd. Särskilt då liknande stöd aldrig tidigare sökts av branschen. Snedvridna stöd går förlorade för de med reella behov.

Under stora delar av pandemin har köpcentra, badhus och andra institutioner haft obegränsat med besökare medan eventnäringen inte fått en rättvis chans att skapa publika arrangemang. Det är viktigt att alla tar fullt ansvar i den situation vi genomlever, men reglerna har varit både orättvisa och oklara.

En kraftfull handlingsplan för kommande krisstöd krävs om musikindustrin ska överleva. Det kommer att krävas större tydlighet, och det måste slå rättvist. Det kommer att krävas åtgärder för att musikindustrin ska kunna återuppbyggas, rekrytera, utbilda och säkra för framtiden.

Det saknas dialog med musikindustrin, som är en verksamhet som är avgörande för folks välmående och som i ett bredare perspektiv ger omfattande intäkter till statskassan. Många inom musikbranschen levde sin dröm, gjorde rätt för sig men har inte kommit i åtnjutande av olika stöd som betalats ut under pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att mildra de akuta problem som den företagande delen av kulturen nu har?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1130 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:1130 av Roland Utbult (KD)
Stöd till musikbranschen

Roland Utbult har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vida vidta för att mildra de akuta problem som den företagande delen av musiksektorn nu har.

Under året, sedan krisen tog fart, har ca 2,5 miljarder kronor tillförts kultursektorn i direkt riktade krisstöd. Krisstöden har varit av stor betydelse och har bidragit till att kulturverksamheter kunnat överleva, att kulturskapare kunnat försörja sig och att den kulturella infrastrukturen kunnat upprätthållas. En stor del av krisstödet har gått till musiksektorn. Det gäller både de stöd som har delats ut av Statens kulturråd och av Konstnärsnämnden, där 43 procent av stödet till konstnärer delats ut till verksamma inom musikområdet.

Riksdagen har beslutat om budgetpropositionen för 2021, där ytterligare en miljard kronor fördelas till kulturlivet för 2021 för omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet. Ytterligare 500 miljoner kronor planeras att sättas av för ett krisstöd t.o.m. februari 2021. De satsningar som gjorts och som planeras är historiskt stora.

Fördelningen görs utifrån erfarenheter av de tidigare stöd som delats ut till kulturen under vår, sommar och höst 2020. För regeringen är det prioriterat att det finns krisstöd för de aktörer som annars riskerar att falla mellan stolarna. Utifrån de stora behoven i kultursektorn bör utgångspunkten vara att pengarna fördelas tidigt under 2021. En del av medlen ska också kunna kompensera för förlorade intäkter under det sista kvartalet 2020.

Aktörer inom musikområdet har också kunnat söka andra krisstöd. Flera av regeringens stöd till näringsliv och företagande – som t.ex. korttidspermittering, omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och omställningsstöd, tillfällig nedsättning av social- och egenavgifter samt möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar – har också nått aktörer inom kulturområdet. Regeringen har tillsammans med riksdagen även stärkt det generella statsbidraget till regioner och kommuner med 26 miljarder kronor under 2020 och 22,5 miljarder kronor år 2021. Även dessa medel kan användas till kulturverksamheter.

Läget i samhället och därmed även i kultursektorn förändras från vecka till vecka. Regeringen följer utvecklingen löpande och har en tät dialog med berörda aktörer i kultursektorn, bl.a. på musikområdet. Regeringens åtgärder måste självklart samspela med situationen i samhället och kulturlivets aktuella förutsättningar och i det syftet är dialogen med kultursektorn avgörande. Vi tar naturligtvis med oss de erfarenheter som gjorts utifrån tidigare fördelade stöd. Ett kontinuerligt arbete görs för att säkerställa att stöden är träffsäkra och ändamålsenliga samt för att identifiera eventuella behov av justeringar.

Stockholm den 4 januari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.