Skyddande av yttrandefriheten på internet

Skriftlig fråga 2020/21:1148 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-28
Överlämnad
2020-12-28
Anmäld
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-11
Svarsdatum
2021-01-12
Besvarad
2021-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den brittiska regeringen håller på att ta fram en ny lag som ska säkerställa att internetjättar, som driver sociala medier, är opartiska och inte godtyckligt censurerar användares kommentarer som betecknas som kontroversiella. Företag som inte följer lagen kommer att dömas till böter i miljonklassen alternativt blockeras från att verka i landet.

Enligt källor är den brittiska regeringen bekymrad över att internetjättarna tar bort legitimt material med hänvisning till att det är kontroversiellt snarare än att det är olagligt eller felaktigt.

I Polen är liknande lag på väg för att skydda yttrandefriheten på nätet. På en pressträff i förra veckan presenterade justitieminister Zbigniew Ziobro den polska regeringens åtgärdspaket. Detta innefattar bland annat en särskild domstol dit censurärenden kan anmälas.

I Sverige har både riksdagsledamöter och Europaparlamentariker fått sina inlägg godtyckligt censurerade på Facebook utan att inläggen strider mot svensk lag. Nyligen censurerade Youtube en populär webb-tv-kanal genom att radera samtliga inslag trots att de inte strider mot svensk lag.

Internetjättarnas godtyckliga inskränkningar i yttrandefriheten är starkt oroväckande och riskerar att urholka den svenska yttrandefriheten som är en av grundlagarna i vårt land.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder, likt Storbritannien och Polen, för att skydda yttrandefriheten på internet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1148 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:1148 av Björn Söder (SD) Skyddande av yttrandefriheten på internet, fråga 2020/21:1150 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten och fråga 2020/21:1163 av Markus Wiechel (SD) Yttrandefriheten på internet

Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder likt Storbritannien och Polen för att skydda yttrandefriheten på internet. Frågan är ställd mot bakgrund av att svenska riksdagsmän och europaparlamentariker enligt Björn Söder har fått sina inlägg godtyckligt censurerade av Facebook utan att dessa stred mot svensk lag.

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag och regeringen anser att den typ av agerande från globala teknikföretag som enligt Mattias Bäckström Johansson bl.a. innebär att folkvalda oppositionspolitiker och medborgarjournalister stängs av godtyckligt från sociala plattformar är ett problem för demokratin och yttrandefriheten, och om jag eller regeringen avser vidta några åtgärder för att grundlagsskyddande rättigheter inte ska kränkas på sociala medieplattformar.

Vidare har Markus Wiechel frågat mig om jag avser verka för att ta fram en lagstiftning som försvårar för it-jättar att inskränka yttrandefriheten på internet eller på annat sätt agera för att förhindra godtycklig censur när innehållet inte bryter mot svensk lag.

Yttrandefriheten har en lång tradition och en stark ställning i Sverige. Den är en nödvändig förutsättning för en fri allmän debatt och för den fria åsiktsbildningen och utgör därför en av demokratins hörnstenar.

Det senaste årtiondet har enskilda fått helt nya möjligheter att sprida tankar och idéer och att delta i den allmänna debatten. Den digitala utvecklingen och tillgången till det fria internet i västvärlden ger stor möjlighet att skapa och distribuera olika typer av innehåll som kan nås av alla. Internetplattformar med användargenererat innehåll har utvecklats till viktiga förmedlare av det fria ordet och har skapat möjlighet för användarna av tjänsterna att nå väldigt många fler än tidigare. Utvecklingen är i grunden mycket positiv eftersom den stärkt förutsättningarna för den fria åsiktsbildningen.

De stora privata digitala plattformarna har en grundläggande frihet att själva ställa upp villkoren för vad som ska gälla för användningen av deras tjänster. Men denna frihet måste utövas med omdöme och ansvar. Med tanke på dessa aktörers genomslagskraft och betydelse för yttrandefriheten i en vidare bemärkelse är det givetvis viktigt att både deras användarvillkor och arbetet med villkorens efterlevnad präglas av tydlighet och transparens.

Inom EU liksom inom en rad andra internationella organisationer pågår arbete med att undersöka behoven av en ny eller förändrad reglering för att säkerställa att principer som är grundläggande offline upprätthålls också online. Kommissionen presenterade i december 2020 ett paket av åtgärder som syftar till att säkerställa den inre digitala marknaden mot bakgrund av den allt starkare ställning som vissa internetplattformar har. En viktig del i kommissionens förslag till förordning om en inre marknad för digitala tjänster (DSA) är att de allra största plattformsföretagen ska leva upp till högre krav på ansvar för innehåll, transparens och information till användarna och rapportering till myndigheter än mindre aktörer. I paketet ingår också ett förslag till förordning för konkurrensdrivna och rättvisa marknader inom den digitala sektorn (DMA) som innehåller förslag på skyldigheter för stora plattformsföretag med en grindvaktsfunktion.

Som kultur- och demokratiminister med ansvar för mediefrågor följer jag arbetet inom det här området noga. Det direkta ansvaret för förhandlingarna

på EU-nivå och för den svenska lagstiftningen på området ligger dock i huvudsak på andra statsråd i regeringen.

Stockholm den 11 januari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.