Vrakplundring i Östersjön

Skriftlig fråga 2020/21:1167 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-29
Överlämnad
2021-01-04
Anmäld
2021-01-05
Sista svarsdatum
2021-01-13
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Östersjön vilar otaliga skeppsvrak och fornfynd. Vraken anses vara bland de bäst bevarade i världen. Det har förklarats av det bräckta vattnet och avsaknaden av skeppsmask.

Vraken i Östersjön är en omistlig del av vår kulturhistoria, och därtill ruvar de på fornfynd som bit för bit kan redogöra för livet ombord och den epok dessa vrak härstammar ifrån.

Ny teknik har gjort det lättare för marinarkeologin att lokalisera och utforska fler av vraken, vilket är glädjande och framgångsrikt för den historiska forskningen. Samtidigt har den nya tekniken möjliggjort för kriminella ligor att leta och plundra. Man har kunnat se att föremål försvinner regelbundet och dyker upp utomlands, vilket förutom att det är en olaglig handling leder till att svensk historia och Östersjöhistoria försvinner bit för bit och att det blir svårare att teckna den fullskaliga bilden av det historiska sammanhanget i den sammansatta miljö de rycks ifrån.

Kustbevakningen och sjöpolisen har tillsammans med marinarkeologer under hösten intensifierat sitt arbete mot vrakplundring och ökat uppmärksamheten kring frågan. Under året har flera personer anhållits för relativt storskalig och systematisk vrakplundring i Östersjön, och misstankarna om grova fornminnesbrott är flera. Oavsett att enskilda processer ska ha sin gång så är trenden allvarlig, och problembilden behöver belysas och bemötas. Problemet är existerande i hela Östersjön och inte bara i svenska vatten. Medierna har under hösten rapporterat att Europol är involverade för att bekämpa den här brottsligheten internationellt. Mot den här formen av brottslighet behövs såväl nordisk som internationell samverkan. Vi vet sedan tidigare också att det är fullt möjligt att åstadkomma nordisk och internationell samverkan i att bevaka vrak och särskilt viktiga platser i den gemensamma marina miljön.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att förebygga problemet och förstärka samarbetet med övriga Östersjöstater med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1167 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:1167 av Aron Emilsson (SD)
Vrakplundring i Östersjön

Aron Emilsson har frågat vilka initiativ jag är beredd att ta för att förebygga problemet med vrakplundring i Östersjön och förstärka samarbetet med övriga Östersjöstater i arbetet med att förhindra sådan brottslig verksamhet.

Plundring av vrak i Östersjön är brott som drabbar kulturarvet och som därför berör oss alla. Arbetet med att motverka sådana brott består liksom annat brottsbekämpande arbete av flera åtgärder. För den direkta brottsbekämpningen ansvarar polis och andra brottsbekämpande myndigheter. Sedan 2016 finns det en särskild grupp inom Polismyndigheten som enbart arbetar med bekämpning av kulturarvs- och artskyddsbrott. Vidare har Kustbevakningen 2018 fått utökade befogenheter att avvärja och ingripa mot brott i fråga om fornminnen.

För det brottsförebyggande arbetet har även myndigheter på kulturområdet en viktig roll. Riksantikvarieämbetet är en aktiv part i arbetet på området och myndigheten har i uppdrag att ta fram ny kunskap, informera allmänheten, genomföra kunskapshöjande insatser och brett erbjuda sin expertis, vilket bidrar i arbetet mot kulturarvsbrott.

Genom samverkan mellan myndigheter och intresseorganisationer på området kan brott i fråga om fornminnen effektivare förebyggas, upptäckas, utredas och lagföras. Ett gott exempel på ett sådant samarbete är att Kustbevakningen, Polismyndigheten, Försvarsmakten, Åklagarmyndigheten, Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelser samt Statens maritima och transporthistoriska museer, nyligen har startat ett gemensamt arbete för att förhindra vrakplundring.

Även det internationella samarbetet är viktigt för att förbättra skyddet av det maritima kulturarvet i Östersjön. Bland annat har dåvarande Statens Maritima Museer i internationellt samarbete tagit fram en ”Code of good Practice” för hänsyn till kulturhistoriskt intressanta skeppsvrak i Östersjön.

Det är av stor betydelse för vårt kulturarv att förebygga och bekämpa vrakplundring för att på så sätt undvika att oersättliga kulturvärden går förlorade. Regeringen följer noga utvecklingen på området och kommer vid behov att vidta de åtgärder som kan visa sig vara nödvändiga.

Stockholm den 15 januari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.