Till innehåll på sidan

Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket inför julen

Skriftlig fråga 2020/21:1200 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-04
Överlämnad
2021-01-08
Anmäld
2021-01-12
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra. Så sa statsministern vid en pressträff den 18 december då regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten redogjorde för nya restriktioner i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19.

Statsministern betonade allvaret i att trängsel till varje pris måste undvikas i butikerna, och Folkhälsomyndigheten upprepade också sin starka rekommendation att avstå från att vistas i butiker även framåt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör tryckte på att följsamheten måste bli bättre: Det finns några orosmoln. Många människor trängs på köpcentrum och den så kallade mellandagsrean som väntar riskerar att förvärra detta. Vi rekommenderar starkt att handeln inte ska gå ut med dessa erbjudanden i år. Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år, sa generaldirektören vid regeringens expertmyndighet, och statsministern menade att i år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig.

Och för de allra flesta i Sverige blev det på något sätt en annorlunda jul. För många som jobbar inom vården, särskilt inom IVA, blev det en jul utan nära och kära, då de i stället var tvungna att vårda dem som drabbats hårdast av pandemin. Dessa vårdanställda är kanske de som mer än några andra förtjänat att få njuta av lite julledighet efter månader av stress och hårt arbete med att ta hand om våra medmänniskor. Många människor i landet lyssnade också till regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och avstod från både resor, julhandel och mellandagsrea.

Trots regeringens egna uppmaningar till svenska folket om att avhålla sig från en del traditionella inslag i julfirandet, som resor, julhandel och mellandagsrea, ska socialministern, enligt källor till NB Nyhetsbyrån, ha synts under mellandagsrean i köpcentret Hansa City i Kalmar under måndagen den 28 december. Andra vittnen menar att Hallengren även ska ha besökt mindre butiker i Hansa City dagen före julafton, alltså den 23 december.

Hansa City hade många besökare under jul- och mellandagshandeln, och människor som arbetar i köpcentret i Kalmar berättar till NB Nyhetsbyrån att det på grund av trängseln ibland uppstått behov av att stoppa besökare som ville komma in och handla.

Att uppmana svenska folket att avhålla sig från saker som julhandel och mellandagsrea samtidigt som man själv, dessutom som högst ansvarigt statsråd för sjukvården, inte gör det kan med rätta kallas för hyckleri och borde föranleda åtgärder. Socialministern har tidigare själv även uttalat att hårdare åtgärder måste till för att hindra utvecklingen.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern, mot bakgrund av det inträffade, för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1200 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00128 S2021/00267 S2021/00274 S2021/00526 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1199 av Björn Söder (SD) Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket, 2020/21:1200 Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket inför julen av Björn Söder (SD), fråga 2020/21:1202 av Björn Söder (SD) Regeringens uppmaningar till folket inför julen och fråga 2020/21:1303 Efterlevnad av regeringens uppmaningar med anledning av covid-19 av Björn Söder (SD)

Björn Söder (SD) har frågat statsministern, finansministern och försvarsministern om de har för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas. Frågorna har överlämnats till mig.

Björn Söder (SD) har också frågat mig om jag har för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas.

Till att börja med vill jag klargöra att frågeställarens påståenden om att jag ska ha besökt butiker och köpcentrum den 23 och 28 december är direkt felaktiga.

Folkhälsomyndigheten är den expertmyndighet som i Sverige ansvarar för åtgärder mot olika typer av hälsohot, däribland det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Myndigheten jämför löpande de rekommendationer och allmänna råd som finns med hur smittspridningsläget ser ut och anpassar dessa efter rådande omständigheter.

Regeringen har sedan utbrottet av covid-19-pandemin varit tydlig med att de åtgärder som vidtas ska baseras på kunskap och beprövad erfarenhet samt att vidtagna åtgärder omprövas löpande. Regeringen är beredd att besluta om nya åtgärder om så krävs.

Stockholm den 20 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.