Till innehåll på sidan

Sjukersättning vid ej medicinskt betingade skönhetsoperationer

Skriftlig fråga 2020/21:1212 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-01-08
Överlämnad
2021-01-11
Anmäld
2021-01-12
Sista svarsdatum
2021-01-20
Svarsdatum
2021-01-22
Besvarad
2021-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Skönhetsoperationer kan ge rätt till sjukpenning oavsett om de är medicinskt betingade eller inte. Enligt rättspraxis ska arbetsförmågan hos en person som har genomgått en operation bedömas utifrån det sjukdomstillstånd som råder före och efter ingreppet, och inte utifrån anledningen till operationen.

Detta skapar en stor ekonomisk belastning både för företag och för staten i utgifter som rimligtvis borde täckas av den enskilde när man väljer att genomföra ett icke medicinskt betingat ingrepp som medför att arbetsförmågan är nedsatt. Små företag kan drabbas hårt då sjukskrivningen kan komma plötsligt med en tidsperiod som kan komma att förlängas av komplikationer efter ingreppet.

Det finns ingen statistik som visar hur vanligt det är med skönhetsoperationer och andra skönhetsbehandlingar eller kostnaden som uppstår för företag och Försäkringskassan. Enligt bedömningar gjorda av Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi utförs dock omkring 25 000 plastikkirurgiska ingrepp i Sverige per år, och siffran ökar stadigt då detta är en starkt uppåtgående trend. Även kirurgiska ingrepp utförda i andra länder blir allt vanligare, och även dessa kan ge rätt till sjukpenning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att kostnaderna för frånvaro från arbete på grund av rena skönhetsoperationer och icke medicinskt betingade ingrepp inte ska läggas på arbetsgivare och samhälle?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1212 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00157 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1212 av Caroline Nordengrip (SD)
Sjukersättning vid ej medicinskt betingade skönhetsoperationer

Caroline Nordengrip har frågat socialministern om hon och regeringen avser att vidta åtgärder för att kostnaderna för frånvaro från arbete på grund av rena skönhetsoperationer och icke medicinskt betingade ingrepp inte ska läggas på arbetsgivare och samhälle. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I förarbetena till nuvarande lagstiftning uttalas beträffande sjukdomsbegreppet att utvidgningar av sjukförsäkringens ersättningsområde kan ske genom att domstolarna skapar eller ändrar rättspraxis eller genom att riksdagen fattar beslut om att ändra regelverket. Vad som avses med sjukdom har under en lång tid successivt utvecklats genom praxis.

Exempel på hur sjukdomsbegreppet har utvidgats i praxis är den utveckling som skett beträffande synen på sorg- och trötthetstillstånd samt operativa ingrepp. När det gäller operativa ingrepp har praxis efter hand utvecklats så att anledningen till ingreppet inte tillmäts någon betydelse när det gäller att bedöma sjukdomstillståndet efter ingreppet. Bedömningen ska i stället göras utifrån det tillstånd som det operativa ingreppet har medfört.


Bland annat mot bakgrund av de svåra gränsdragningsfrågor som kan uppkomma finns för närvarande ingen intention att vidta några åtgärder gällande rätten till ersättning vid olika sjukdomstillstånd. Regeringen följer frågan.

Stockholm den 22 januari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.