Till innehåll på sidan

Ekonomisk kompensation för företag med anledning av pandemilagen

Skriftlig fråga 2020/21:1224 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-11
Överlämnad
2021-01-12
Anmäld
2021-01-13
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har återkommande varit både senfärdig och snål i de stödåtgärder som riktades till näringslivet föregående år. Stöden har på olika sätt syftat till att hålla liv i annars livskraftiga bolag i branscher som på grund av pandemin och dess följdeffekter hamnat i ytterst ansträngda situationer. Tyvärr har inte stödpaketen vägt upp för konsekvenserna av restriktionerna, och nu riskerar än fler företag att nödgas plocka ned skylten ifall regeringen brukar pandemilagen utan rimlig ekonomisk kompensation.

Det har under pandemin blivit rutin att det är oppositionen som trycker regeringen framför sig för att förmå den att vidta välbehövda åtgärder – oaktat om dessa syftar till begränsad smittspridning eller till att stimulera näringslivet. Pandemilagen (En tillfällig covid-19-lag) var inget undantag.

Efter att ha dröjt i nio månader valde regeringen att stressa igenom en pandemilag över jul och nyår. Propositionen innehöll delar som ger regeringen befogenhet att kraftigt begränsa våra friheter och rättigheter som individer och som näringsidkare. Jag stannar där i min kritik och konstaterar i stället att det var bra att Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lyckades rikta två tillkännagivanden till regeringen, vilka förhoppningsvis kan begränsa lagens skadeverkan.

Bland annat riktade vi ett tillkännagivande om just ekonomisk kompensation. Detta eftersom regeringen inte inkluderade ett särskilt ersättningssystem för att omfatta dem som riskerar att drabbas av föreskrifter möjliggjorda av lagen. I stället hänvisade man till existerande stöd och till att man avser att återkomma inom ramen för budgetprocessen.

Som enskild näringsidkare som räds föreskrifter som pandemilagen möjliggör är detta sannolikt en klen tröst, varför vårt tillkännagivande poängterade följande: Rätten till ersättning bör göras mycket tydligare. Utskottet anser att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter som meddelas med stöd av den nya covid-19-lagen, eller 11 § lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som huvudregel ska ersättas.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 
Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att tillgodose det ovan nämnda tillkännagivandet rörande pandemilagen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1224 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/ 00075 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1224 av Tobias Andersson (SD)
Ekonomisk kompensation för företag med anledning av pandemilagen

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att tillgodose riksdagens tillkännagivande rörande pandemilagen. I det tillkännagivande som hänvisas till anges att rätten till ersättning bör göras mycket tydligare och att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter som meddelas med stöd av den nya covid-19-lagen eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som huvudregel ska ersättas.

Regeringen har tidigare infört ett flertal stöd till företag för att omhänderta effekterna i samhället av spridningen av covid-19. Senast lämnade regeringen den 19 januari 2021 en extra ändringsbudget till riksdagen. I den finns bl.a. budgeterat för ett riktat stöd till företag som till följd av beslut om nedstängning som meddelats enligt lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 varit förhindrade att bedriva verksamhet, ett s.k. nedstängningsstöd. Nedstängningsstödet är tänkt att utformas som ett förstärkt omställningsstöd och är mer generöst än omställningsstödet.

I samma extra ändringsbudget föreslås även en möjlighet till förstärkt stöd vid korttidsarbete under perioden 1 december 2020–30 juni 2021 som bl.a. innebär att staten tar en större andel av kostnaderna och att en ny nivå för

arbetstidsminskning på 80 procent införs under perioden 1 januari–31 mars 2021.

Stockholm den 20 januari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.