Militärt samarbete med Taiwan

Skriftlig fråga 2020/21:1231 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-12
Överlämnad
2021-01-13
Anmäld
2021-01-14
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Veckan före jul kunde vi se hur den kinesiska kommunistregimen visade upp en mäktig militärövning på kinesisk tv. I den berörda övningen ser vi ett scenario där de kinesiska soldaterna angriper en stad som är tänkt att föreställa Taipei, Taiwans huvudstad. Övningen kan kort och gott ses som en tydlig förvarning om att Kina i framtiden kan komma att anfalla Taiwan militärt och därmed tvinga folket i den framgångsrika demokratin att underkasta sig den kinesiska diktaturen.

Sorgligt nog har vi under hela hösten kunnat se ökade spänningar i sundet mellan Kina och Taiwan, med en påtaglig militär upptrappning på vardera sidor. I dessa dagar ser vi dessutom nya oroväckande tendenser; taiwanesiskt luftrum har kränkts av kinesisk militär så gott som dagligen, och kinesisk desinformation, främst via sociala medier, har trappats upp.

Taiwan är i många avseenden, däribland teknologiskt, ett föredöme. Vi har mycket att tjäna på ett starkare samarbete med Taiwan, samtidigt som vi kan erbjuda en fredlig och demokratisk kraft hjälp.

Mot bakgrund av detta önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på möjligheten att utveckla och stärka de militära kontakterna mellan Sverige och Taiwan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1231 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2021/00023 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1231 av Markus Wiechel (SD)
Militärt samarbete med Taiwan

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på möjligheten att utveckla och stärka de militära kontakterna mellan Sverige och Taiwan.

Sverige har, precis som övriga EU-länder, erkänt Folkrepubliken Kina och följer den så kallade ett-Kina-politiken. Det betyder att vi inte ser någon möjlighet att erkänna Taiwan som stat.

Med detta sagt vill jag understryka att Taiwan är en välutvecklad demokrati med god efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. Från regeringens sida vill vi fortsätta att utveckla förbindelserna med Taiwan. Förutsättningar till utökat utbyte mellan Sverige och Taiwan finns inom exempelvis handel, forskning och kultur.

Regeringens utgångspunkt är att vi verkar för ett så brett och heltäckande deltagande som möjligt i det internationella samarbetet. Detta gäller också Taiwan. Både Sverige och EU har ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer.

Stockholm den 20 januari 2021

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.