Försvarsmaktens miljötillstånd

Skriftlig fråga 2020/21:124 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-24
Överlämnad
2020-09-28
Anmäld
2020-09-29
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt SVT:s Nyheter den 11 september 2020 saknar militären tillstånd att skjuta i övningssyfte i Göteborgs skärgård, men ändå fortsätter de att skjuta. I detta fall skedde 2007 en ändring i miljölagstiftningen. Det som militären gjort i årtionden, övat på skjutfälten i skärgården, krävde helt plötsligt miljötillstånd.

Tre år senare, 2010, skrevs ett tillstånd ut av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, vilket började gälla när tillståndet vunnit laga kraft, men tillståndet har som så ofta sker överklagats och har tio år senare ännu inte avgjorts av regeringen. Detta har resulterat i att verksamheten med skjutövningar vid Göteborgs skärgårds skjutfält än i dag saknar tillstånd.

Överklagandet hamnade hos Mark- och miljööverdomstolen som sedan skickade ärendet vidare till regeringen. Där har ärendet nu beretts i tio år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur ser ministern på att det kan ta över ett decennium för ett miljötillstånd för Försvarsmakten att vinna laga kraft, och vilka åtgärder vidtar ministern inom sitt ansvarsområde i regeringen för att övningsverksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med gällande lagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:124 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/

01504

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:124 av Caroline Nordengrip (SD) Försvarsmaktens miljötillstånd

Caroline Nordengrip har frågat försvarsministern om hur han ser på att det kan ta över ett decennium för ett miljötillstånd för Försvarsmakten att vinna laga kraft, och vilka åtgärder ministern vidtar inom sitt ansvarsområde i regeringen för att övningsverksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med gällande lagstiftning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är den pågående miljötillståndsprövningen av Försvarsmaktens övningsverksamhet på Göteborgs skärgårdsskjutfält. Det beslut som Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län fattat i ärendet har överklagats till regeringen.

Ärendet innehåller ett omfattande underlag samt flera komplexa frågeställningar och ett stort antal parter. Detta påverkar självklart handläggningstiden. Ett ärende bör avgöras så snart som möjligt efter att det har blivit utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver.

För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten har tillgång till ändamålsenliga övningsområden och övningsanordningar.

Försvarsmakten har bedrivit militär övningsverksamhet i Göteborgs södra skärgård sedan 1940-talet. Med miljöbalken infördes tillståndsplikt för skjutfält för både befintlig och ändrad verksamhet. Detta innebar att Försvarsmakten ålades att söka tillstånd för flera befintliga skjutfält. Bland dessa fanns Göteborgs skärgårdsskjutfält, som inte hade något tillstånd enligt äldre lagstiftning. Kravet på att ansöka om tillstånd innebär dock inga förändringar i Försvarsmaktens möjligheter att bedriva befintlig övningsverksamhet på skjutfältet under den tid som prövning av ansökan om miljötillstånd pågår.

Den befintliga verksamheten ska bedrivas i enlighet med gällande rätt, vilket bland annat ska säkerställas genom den tillsyn som bedrivs av försvarsinspektören för hälsa och miljö.

Stockholm den 7 oktober 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.