Regelkrånglet i föräldraförsäkringen

Skriftlig fråga 2020/21:1250 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-13
Överlämnad
2021-01-14
Anmäld
2021-01-15
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sverige har en förhållandevis generös föräldraförsäkring. Det är något vi ska vara stolta över, och vi ska från politiskt håll ska behålla den så öppen och flexibel som möjligt. Föräldraförsäkringens viktigaste funktion är att möjliggöra och underlätta för föräldrar att vara hemma med sina barn främst under småbarnsåren, men den kan nyttjas till dess att barnet fyllt tolv år. Tillsammans har föräldrarna 480 dagar.

Genom åren har det tillkommit förändringar som snarare går i motsatt riktning, det vill säga att föräldraförsäkringen har begränsats. Här ser vi bland annat ingrepp som reserverade föräldradagar som inte går att överföra. Vi ser också den så kallade fyraårsregeln, som innebär att föräldrar gemensamt endast kan spara totalt 96 dagar efter det att barnet fyllt fyra år. Resterande dagar brinner inne och tillfaller staten.

Ute i verkliga livet hörs röster som påtalar problemen med dessa begränsningar. De kommer bland annat från föräldrar med eget företag som ser sina föräldradagar brinna inne då de inte går att överlåta, vilket skapar orättvisa. Exempelvis riskerar dessa barn att få färre dagar tillsammans med sin familj, eller att den andra föräldern är hemma utan ersättning.

Skolstängningar och lovdagar är ytterligare ett problem för en del föräldrar där deras föräldradagar inte räcker till på grund av fyraårsregeln.

Jag vill påstå att barnfamiljer utan dessa begräsningar skulle kunna planera föräldraledigheten bättre utifrån sina behov och även kunna ha en långsiktig plan och reserv för enstaka lovdagar och skolstängningar. Jag menar att flera av de begränsningar som införts inte gynnar familjerna och i synnerhet inte barnen.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Avser statsrådet att göra en översyn av de komplicerade regler som snarare skapar begränsningar än förutsättningar i föräldraförsäkringen, så att familjerna åter får mandatet att nyttja de avsatta dagarna i föräldraförsäkringen på egen hand?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1250 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/00339 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1250 av Linda Lindberg (SD)
Regelkrånglet i föräldraförsäkringen

Linda Lindberg har frågat mig om jag avser att göra en översyn av de komplicerade regler som snarare skapar begränsningar än förutsättningar i föräldraförsäkringen, så att familjerna åter får mandatet att nyttja de avsatta dagarna i föräldraförsäkringen på egen hand.

Föräldrapenningen är en flexibel försäkring med goda förutsättningar för båda föräldrarna att vara föräldralediga. Föräldrar med gemensam vårdnad får 240 dagar vardera att disponera fram till barnet är 12 år gammalt, ledigheten kan tas ut för del av dag eller exempelvis för del av en vecka. Vissa dagar kan tas ut samtidigt om båda föräldrarna önskar vara lediga tillsammans när barnet är litet. För barn födda fr.o.m. den 1 januari 2014 kan föräldrar ta ut föräldrapenning under högst 96 dagar efter att barnet fyllt fyra år. Motivet till fyraårsgränsen var bland annat att båda föräldrarna bör förlägga huvuddelen av sin föräldraledighet till barnets tidiga levnadsår då barnets behov av omsorg är som störst. En sådan koncentration bör vara till barnets bästa genom ökade möjligheter till en tidig och nära anknytning till båda föräldrarna samt bidrar till ökade förutsättningar för ett jämställt föräldraskap. För de som önskar spara dagar till barnets äldre åldrar finns möjlighet att nyttja ca tio dagar per år för barnet under perioden 4–12 år. Dagar som kan nyttjas exempelvis under tid då skolan har lov eller studiedagar.

Det går ännu inte att studera den slutliga effekten på uttaget av föräldrapenning av 4-årsgränsen eftersom barn som är födda 2014 ännu inte fyllt 12 år. Det kan dock konstateras att för barn födda före 2014 så används de allra flesta dagarna även om det finns skillnader mellan olika hushåll. I de familjer med gemensam vårdnad som inte använder alla dagar är det framför allt papporna som inte tar ut sin del av föräldrapenningen. För barn födda 2010 hade mammor i genomsnitt 5 dagar och pappor 28 dagar som inte använts när barnet fyllde åtta år. Hela 88 procent av mammorna hade använt alla sina dagar, av papporna var andelen 32 procent. Mer behöver göras för att uppnå ett jämställt uttag av föräldrapenning och föräldraledighet. Under 2017 lämnade utredningen om en modern föräldraförsäkring sitt slutbetänkande. Utredningens förslag stärker det jämställda föräldraskapet och underlättar för olika familjekonstellationer att kombinera arbetsliv och familjeliv. Förslagen från utredningen bereds i Regeringskansliet.

Den 5 november 2020 fattade regeringen beslut om en översyn av den tillfälliga föräldrapenningen som är en del av föräldraförsäkringen. Utredningen ska bland annat kartlägga och analysera vilka utmaningar som dagens arbetsliv innebär för föräldrars möjligheter att använda tillfällig föräldrapenning. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 maj 2022.

Stockholm den 20 januari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.