Hedersförtryck under coronapandemin

Skriftlig fråga 2020/21:1257 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-13
Överlämnad
2021-01-14
Anmäld
2021-01-15
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Under den rådande coronapandemin stängs verksamhet efter verksamhet igen. Stängning av skolor och sportanläggningar och social distansering drabbar vissa särskilt hårt. För dem som lever under hedersförtryck och våld innebär en karantän att de utsätts för detta dygnet runt. Det finns inte längre någon frizon, ingen att tala med, ingen som kan slå larm. Följderna av covid-19 kommer att vara många och svåra. Den här frågan är en av dem som vi inte ens kan förutse vidden av än på länge. Det måste till aktiva åtgärder på olika nivåer i samhället, och en nivå är här i Sveriges riksdag och regeringen.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder har vidtagits, och avser statsrådet vidta några nya åtgärder för att garantera varje ung flickas och kvinnas frihet från hedersvåld och förtryck?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1257 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)


Svar på fråga 2020/2021:1257 av Alexandra Anstrell (M) Hedersförtryck under coronapandemin

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka åtgärder som har vidtagits och om jag avser att vidta några nya åtgärder för att garantera varje ung flickas och kvinnas frihet från hedersrelaterat våld och förtryck.

Utbrottet av coronaviruset och spridningen av sjukdomen covid-19 är en global kris för människors liv och hälsa. Samhället och många individer och familjer påverkas också ekonomiskt, vilket bidrar till ökad stress och oro. Regeringen och jag delar Anstrells oro för krisens konsekvenser och hur den förstärker den utsatthet som barn och kvinnor redan är drabbade av. Bland annat på grund av den ökade isoleringen, riskerar förekomsten av våld och hedersrelaterat våld och förtryck att öka och den som är utsatt kan också få svårare att söka stöd. Kvinnor, barn och hbtq-personer är särskilt utsatta.

Regeringen beslutade därför under våren 2020 om en förordning om statsbidrag för att fördela 100 miljoner kronor till ideella organisationers arbete för att möta ökad utsatthet med anledning av utbrottet av covid-19. Pengarna riktades till organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer samt organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen gav också under 2020 Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram arbetssätt för hur kommunerna kan sprida information om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck och hur kontakt kan tas med våldsutsatta. I uppdraget, som ska redovisas i februari 2021, ska kunskap och erfarenheter inhämtas från ett flertal olika aktörer, bland andra Socialstyrelsen, Polismyndigheten, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är en högt prioriterat fråga för regeringen och 2016 beslutade regeringen om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen beslutade därutöver 2018 om en handlingsplan mot könsstympning av flickor och kvinnor. I samband med handlingsplanen gavs uppdrag till flera olika myndigheter. Bland annat fick Jämställdhetsmyndigheten uppdrag om effektiva arbetssätt och metoder för informationsspridning gällande könsstympning av flickor och kvinnor. Detta uppdrag redovisades den 18 december 2020 och Jämställdhetsmyndigheten har i regleringsbrevet för 2021 fått i uppdrag att fortsätta det påbörjade arbetet.

Den 1 juli i år infördes ett nytt brott, barnäktenskapsbrott, som kan ge fängelse i högst fyra år, och ett nytt verktyg, utreseförbud, som ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas. Regeringen beslutade också i december 2020 om ett uppdrag till Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län, Brottsoffermyndigheten, Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum), Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten att 2021–2022 gemensamt genomföra insatser för att främja tillämpningen av de nya bestämmelserna mot hedersrelaterad brottslighet. Under 2021 ska ett samordnat stöd sammanställas i form av en myndighetsgemensam vägledning för personal inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsendet och polis för att förhindra och förebygga att barn lämnar landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för olika former av hedersrelaterat våld eller tvång.

En stärkt kompetens och ett välfungerande samarbete mellan ansvariga myndigheter är nödvändigt för att bekämpa och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck och för att de som utsätts ska få det skydd och stöd de har rätt till. Regeringen har därför beslutat om en särskild satsning för att öka kompetensen om hedersrelaterat våld och förtryck och 180 miljoner kronor avsätts för detta ändamål under 2021.

Vidare har regeringen nyligen beslutat att Länsstyrelsernas uppdrag att bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck ska permanentas. Från och med 2021 tilldelas de 100 miljoner kronor per år för detta ändamål. Kopplat till detta fortsätter arbetet med att utveckla regionala resurscentrum för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, och för det ändamålet avsätts ytterligare 10 miljoner kronor under 2021 till länsstyrelserna.

Regeringen avser vidare att inrätta ett permanent nationellt och sektorsövergripande kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län och har därför uppdragit Länsstyrelsen i Östergötlands län att tillsammans med bl.a. Migrationsverket, Polismyndigheten och Socialstyrelsen förbereda inrättandet. Regeringen avser också att inom kort ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram en nationell strategi mot våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen kommer fortsatt att göra det som krävs för att mildra pandemins negativa effekter och fortsätta arbetet för att motverka alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

.

Stockholm den 20 januari 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.