Till innehåll på sidan

Företagare som utnyttjas av den organiserade brottsligheten under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:1263 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-14
Överlämnad
2021-01-15
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Såväl nationella som lokala medier har i början av året rapporterat om hur organiserad brottslighet till sin fördel har utnyttjat coronakrisens negativa påverkan på företag i Linköping. Det har skett genom att lån på olika sätt har erbjudits till företagare som befinner sig i ett utsatt läge efter pandemins påverkan, och på så sätt försöka kunna utöva inflytande över eller ta över företagen i fråga.

Företagare som har problem med att erhålla hjälp från banker är särskilt en måltavla för de kriminella, och i synnerhet rör det sig om företag inom restaurangbranschen. Representanter från branschorganisationen Fastighetsägarna har medialt påtalat förekomsten av den aktuella problematiken.

Coronakrisen är i såväl Linköping som resten av Sverige skadlig nog som den är för såväl privatpersoner och hushåll, och för landets företag. Det gäller ekonomiskt, men inte minst handlar det givetvis om hälsa och liv. Då kan det offentliga Sverige inte stå för passivt vid sidan om och se på när organiserad brottslighet utnyttjar det utsatta läget, utan i stället måste staten och inte minst de rättsvårdande myndigheterna agera resolut mot dessa kriminella krafter.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att motverka att organiserad brottslighet, likt i det aktuella fallet, utnyttjar coronakrisen för att på olika sätt utöva inflytande över och ta över utsatta företag i Linköping och resten av Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1263 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 00139 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1263 av Jonas Andersson (SD)
Åtgärder mot att den organiserade brottsligheten utnyttjar svenska företag under pandemin

Jonas Andersson har frågat mig om vilka åtgärder som vidtas för att motverka att organiserad brottslighet utnyttjar coronakrisen för att på olika sätt utöva inflytande över och ta över utsatta företag i Linköping och resten av Sverige.

Att coronapandemin har fått allvarliga konsekvenser för landets företagare är ett faktum som regeringen är väl medveten om. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder för att stötta de företag som drabbats och på så sätt bidra till att minska företags sårbarhet för organiserad brottslighet.

Regeringen har vidtagit omfattande ekonomiska åtgärder i syfte att stötta svenska företag. Totalt 37 miljarder kronor har utbetalats hittills i korttidspermittering och omställningsstöd. Regeringen har även infört anstånd med skatteinbetalningar där hittills 39 miljarder har medgetts i anstånd. Regeringen har även infört åtgärder som tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och ett särskilt regelverk för ersättning för sjuklönekostnader. Det särskilda regelverket för att ersätta arbetsgivares sjuklönekostnader innebar att cirka 20 miljarder tillfördes 2020.

Inom ramen för arbetet mot organiserad brottslighet pågår det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet. I juni 2020 uppdrog regeringen till de tolv myndigheter som ingår att inrätta pilotprojekt som riktar sig mot näringsverksamhet kopplad till organiserad brottslighet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2021. Det är viktigt att denna brottslighet inte får fäste och utövar inflytande i företag.

Regeringen har också gett Bolagsverket i uppdrag att redovisa sitt förebyggande arbete mot ekonomisk brottslighet och möjliga åtgärder för att motverka att företag används i kriminella sammanhang.

Regeringen arbetar även vidare med 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet och det nationella brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott. Slutligen kan nämnas regeringens unika satsning på utbyggnaden av svensk polis. Polismyndigheten har aldrig tidigare haft fler anställda.

Regeringen följer noga hur pandemin drabbar svenska företagare.

Stockholm den 27 januari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.