Svenska ambassadens arbete i Nordkorea

Skriftlig fråga 2020/21:1291 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-16
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I fredags avslutade Nordkoreas regerande kommunistparti sin partikongress med en militärparad med uppvisning av nya ballistiska robotar. Att denna uppvisning också skedde dagarna innan USA:s nye president Biden tillträder sin post kan också ses som ett sätt att sätta press på den nye presidenten.

Den avgående presidenten Trump lyckades få till stånd samtal och förhandlingar med Nordkorea, men dessa gick i stå eftersom kravet, för att lyfta sanktioner mot Nordkorea, om landets avrustning inte fick gehör.

Det är uppenbart att Kim Jong Un nu vill pressa USA att lyfta sanktionerna genom att skrämma med vad som väntar om man inte gör det.

Världens mäktigaste vapen, ballistiska robotar från u-båtsramp, kom in på torget en efter en och demonstrerade med kraft de revolutionära truppernas styrka, skrev den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sverige har en ambassad i Pyongyang och fungerar även som skyddsmakt för USA och sköter USA:s förbindelser med den nordkoreanska regimen.

Jag vill ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt förbereder sig Sverige och den svenska ambassaden för att efter presidentbytet i USA fortsätta spela en viktig roll genom ambassaden i Nordkorea?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1291 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1291 av Björn Söder (SD)
Svenska ambassadens arbete i Nordkorea

Björn Söder har frågat mig på vilket sätt Sverige och den svenska ambassaden förbereder sig för att efter presidentbytet i USA fortsätta att spela en viktig roll genom ambassaden i Nordkorea.

Sveriges engagemang på den koreanska halvön sträcker sig långt tillbaka, inte minst till Koreakriget på 1950-talet. Sedan stilleståndsavtalets undertecknande 1953 har svenska militärobservatörer deltagit i övervakningskommissionen Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. 1973 var Sverige det första västlandet att upprätta diplomatiska förbindelser med Nordkorea, och Sverige har idag närvaro på tre platser på halvön genom våra ambassader i Pyongyang och Seoul, samt genom NNSC.

Sveriges långvariga engagemang ligger fast. I detta ingår att arbeta för en fredlig lösning på situationen på Koreahalvön, i enlighet med resolutioner i frågan i FN:s säkerhetsråd. I syfte att bidra till en fredlig lösning har vi genomgående uppmanat till diplomati och dialog. En grundläggande del i detta arbete har utförts av ambassaden i Pyongyang, som även har haft en mycket viktig uppgift i att verkställa det skyddsmaktsuppdrag Sverige har haft för USA i Nordkorea sedan 1995. Regeringen har också tillsatt ett särskilt sändebud för Koreahalvön, som upprätthåller löpande kontakter med alla berörda parter. Dessa kontakter kommer att fortsätta, liksom vårt stöd i övrigt till en fredlig lösning.

Under det pågående utbrottet av covid-19 omlokaliserades i augusti de två utsända diplomaterna vid ambassaden i Pyongyang. De fortsätter sitt arbete i Stockholm och ambassaden i Pyongyang förblir öppen.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.