Utlämning av svensk medborgare till Kina

Skriftlig fråga 2020/21:1339 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kommunistiska partiet i Kina och kinesiska myndigheter uppvisar mer och mer aggressiva strategier och påtryckningar i sin strävan efter ökat globalt inflytande och makt. Det visar sig extra tydligt genom att de inte längre tvekar att arrestera och fängsla även utländska medborgare som opponerar sig mot det kommunistiska partiet, eller som mer eller mindre öppet visar sitt stöd för rörelser, medier eller organisationer som klassats som fiender av det kommunistiska partiet. Kidnappningen och fängslandet av svenska medborgaren Gui Minhai är ett tydligt exempel på vad Kina är beredda att göra.

Sverige borde göra allt vi kan, tillsammans med EU och USA, för att visa att våra medborgare inte är möjliga spelpjäser i Kinas maktspel. Allt annat är orimligt om man begrundar konsekvenserna.

Ännu en svensk medborgare, Li Zhihui, riskerar nu att utlämnas till Kina. Han sitter sedan 20 månader fängslad i Polen, arresterad på genomresa från Sverige till Rumänien, efter att ha varit rödlistad av Interpol för ekonomisk brottslighet.

Att anklaga människor för ekonomisk brottslighet är en vanlig förevändning av kinesiska myndigheter för att fängsla meningsmotståndare.

När rödlistningen av Li Zhihui utfärdades var Interpols ordförande den kinesiske tjänstemannen Meng Hongwei, tillika partimedlem av Kinas kommunistiska parti, KKP. Detta skapar många frågor om Interpol och kontrollorganisationen runt Interpol.

Den svenska ambassaden i Polen har känt till fallet sedan lång tid men har till synes inte reagerat, vilket betyder att Utrikesdepartementet har kännedom om fallet.

Enligt Li Zhihui kommer han att bli mördad av KKP om han utvisas till Kina. Det är nu upp till polska domstolar att besluta om utvisningen och eventuell utlämning. I Sverige har Högsta domstolen avslagit liknande utlämningskrav från Kina.

Av allt att döma utövar Sverige och UD just nu i bästa fall tyst diplomati för att se till att inget brott sker i detta fall; gott så. Men fallet brådskar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att stoppa utlämningen av den svenske medborgaren Li Zhihui till Kina?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1339 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1339 av Ann-Sofie Alm (M)
Utlämning av svensk medborgare till Kina

Ann-Sofie Alm har frågat mig vad jag vidtar för åtgärder för att stoppa utlämningen av den svenske medborgaren Li Zhihui till Kina.

UD och ambassaden i Warszawa arbetar aktivt med Li Zhihuis fall sedan vi fick information om hans frihetsberövande i mars 2019. Vi har nära kontakter med polska myndigheter kring den fortsatta processen och vi har framfört Sveriges oro vid en eventuell utlämning till Kina.

Grunden till frihetsberövandet är en internationell arresteringsorder från Kina i vilken Li Zhihui anklagas för ekonomisk brottslighet. Det är polska myndigheters ansvar att pröva frågan om ett utlämnande ska ske till Kina på grundval av de anklagelser som Kina fört fram. Högsta domstolen i Polen beslutade den 15 januari att återförvisa ärendet till Appellationsdomstolen för förnyad prövning. Rättsprocessen fortsätter således och är ännu inte avslutad.

UD verkar såväl genom vår ambassad i Warszawa som från departementet i Stockholm. Vi står i nära kontakt med polska myndigheter kring den fortsatta processen. Ambassaden i Warszawa har besökt Li Zhihui i fängelset och har en tät kontakt med hans juridiska ombud.

I utrikesdepartementets rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina från 2019 framhålls att rättsstatens principer tillämpas och respekteras selektivt i Kina. En slutsats i rapporten är att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Kina är omfattande och förefaller att öka. Dödsstraffet finns för en rad brott, inklusive ekonomiska brott som förskingring, korruption och mutbrott. Den svenska oron över situationen för mänskliga rättigheter i Kina är väl känd av polska myndigheter. Även EU har vid flertalet tillfällen uttryckt oro över situationen för mänskliga rättigheter i Kina.

Vi utgår ifrån att Polen kommer att agera i enlighet med sina folkrättsliga åtaganden i detta fall. Av särskild relevans synes vara åtaganden enligt den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.