Polisaspirants värderingar

Skriftlig fråga 2020/21:134 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-29
Överlämnad
2020-09-30
Anmäld
2020-10-01
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nättidningen Samhällsnytt har avslöjat hur en polisaspirant vid Södertörns högskolas polisutbildning har önskat livet ur de numera 1,1 miljoner SD-väljarna och kallat dem för äckliga, rasister och nazister.

Polisaspirantens uttalande gjordes tre år innan han blev antagen till polisutbildningen. När Samhällsnytt konfronterade skolledningen svarade utbildningsadministratören att ledningen för polisutbildningen hanterar frågan kring aspiranten. Dagen därpå meddelade ledningen att man inte har några synpunkter på studenters politiska uppfattning. Vidare anser man att polisaspirantens Facebookstatus var långt innan studenten antogs.

Allmänhetens förtroende för rättsväsendet bygger på att man blir bemött på ett korrekt och rättvist sätt. Om en blivande polis hyser hatiska åsikter och önskar livet ur en betydande del av svenska folket är detta givetvis ett enormt allvarligt problem. När dessutom ledningen för polisutbildningen vid den ökända Södertörns högskola ser mellan fingrarna hamnar problemet till sist på ansvariga politiker.

Även om statsrådet inte kan kommentera det enskilda fallet bör statsrådet vara ytterst oroad för vilken sorts människor samhället (läs Södertörns högskola) utbildar till nya poliser, som ska stå upp för våra lagar och värderingar.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att tillförsäkra att de som utbildas till poliser står upp för demokratiska och mänskliga värderingar, och avser statsrådet att därutöver vidta några generella åtgärder i förhållande till de institutioner som bedriver polisutbildning för att garantera detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:134 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

03533

/PO

L

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:134 av Björn Söder (SD)
Polisaspirants värderingar

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att tillförsäkra att de som utbildas till poliser står upp för demokratiska och mänskliga värderingar och om jag avser att därutöver vidta några generella åtgärder i förhållande till de institutioner som bedriver polisutbildning för att garantera detta.

Antagningen till polisutbildningen har under de senaste åren mer än fördubblats men jag vill betona att antagningskraven inte har förändrats. De höga kraven ligger fast.

Polisen ska, liksom andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter, i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Detta är helt grundläggande och följer av regeringsformen. Jag har stort förtroende för att polisen är opartisk och dessutom agerar på ett sätt som gör att det inte kan ifrågasättas.

Polisutbildningen är en uppdragsutbildning och omfattas därför inte av högskolelagen och högskoleförordningen. När det gäller polisutbildningen är det Polismyndigheten som fastställer utbildningens antagningskrav, innehållet i utbildningen och examinationskraven. Förutom att de formella behörighetskraven ska uppfyllas genomgår alla behöriga sökande medicinska, fysiska och psykologiska tester som utförs av Totalförsvarets rekryteringsmyndighet. Efter drogtest och säkerhetssamtal beslutar Polismyndigheten om en sökande är lämplig och kan erbjudas plats på polisutbildningen.

Under polisutbildningen genomförs det löpande bedömningar av lämpligheten för att anställas som polis. Frågeställningar om mänskliga rättigheter, etik, värdegrund och bemötande är integrerade under hela utbildningstiden för att medvetandegöra normer och värderingar. Eldprovet är den sex månader långa aspiranttjänstgöringen där polisstudentens lämplighet, bland annat i kontakten med enskilda och allmänheten, bedöms.

Jag har fullt förtroende för att de tuffa antagningskraven till polisutbildningen och den löpande bedömning som görs under utbildningen tillförsäkrar att de nya poliser som anställs står upp för demokratiska värderingar och behandlar alla opartiskt.

Polismyndigheten kan vidta disciplinära åtgärder mot en polisstudent som fuskar eller stör utbildningen. En polisstudent kan dessutom avskiljas från utbildningen i vissa fall, bland annat om studenten begår brott eller på annat sätt visar sig olämplig för fortsatt utbildning. Detta regleras i polisutbildningsförordningen och jag ser därför inte någon anledning till att vidta några åtgärder i dagsläget.

Stockholm den 7 oktober 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.