Utrikesministerns besök i Ukraina

Skriftlig fråga 2020/21:1357 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-20
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet besökte Ann Linde Ukraina den 18–20 januari 2021.

Vi vill från SD:s sida understryka att vi ser detta besök som viktigt. Efterhand som Belarus och Ryssland rör sig allt längre bort från att kunna utvecklas till demokratier och rättsstater är det viktigt att stå upp för den mer positiva utvecklingen i den tredje östslaviska staten, Ukraina.

Att döma av pressmeddelandet handlade besöket mest om situationen i östra Ukraina, där en skör vapenvila har ingåtts mellan den ryskstödda sidan och den legitima ukrainska regeringen.

Därför är min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern och regeringen för att fortsatt uppmuntra och stötta utvecklingen av rättsstaten och demokratin Ukraina och för att betona Sveriges ställningstagande för lag, rätt och demokrati i motsats till vad som nu pågår i Ukrainas grannländer Belarus och Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1357 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1357 av Mats Nordberg (SD)
Utrikesministerns besök i Ukraina

Mats Nordberg har frågat mig vad jag och regeringen gör för att fortsatt uppmuntra och stötta utvecklingen av rättsstaten och demokratin Ukraina.

Mitt besök i Ukraina den 18–20 januari 2021 gjorde jag i egenskap av nytillträdd ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Därför låg huvudfokus för resan på konflikten och på situationen i östra Ukraina. I våra bilaterala kontakter, inklusive vid mitt videomöte med utrikesminister Kuleba i november, betonar vi regelbundet vikten av att fortsätta reformarbetet i Ukraina.

Stöd till såväl Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, i enlighet med folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, som till landets reformagenda i linje med Ukrainas associeringsavtal med EU är högt prioriterade frågor för regeringen. Sverige är en av de största och mest tongivande bilaterala givarna till Ukraina, med ett långsiktigt reformstöd som uppgår till cirka 240 miljoner kronor per år mellan 2014-2020. Reformstödet fokuserar till stor del på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, och innefattar bl.a. stöd till fria media och public service, decentraliseringsreformer och jämställdhet.

Vi har också en tät dialog med ukrainska regeringsföreträdare och lyfter inte minst de utmaningar vi ser i förhållande till upprätthållandet av rättsstatens principer och demokrati. Ett exempel är frågan om antikorruptionsarbetet som aktualiserades i och med konstitutionsdomstolens kontroversiella beslut i höstas, och som jag tidigare diskuterat med min utrikesministerkollega Kuleba. Dessa frågor diskuteras även med ukrainska företrädare i EU-sammanhang.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.