Ett ökat antal cancerfall

Skriftlig fråga 2020/21:1364 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-20
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Antal cancerfall i Sverige fortsätter att öka samtidigt som dödligheten i cancer positivt nog minskar. Skillnader mellan de olika cancerformerna och risk för dödlighet är dock påtagliga. Överlevnaden för den som drabbats av lungcancer är minst.

Även om det är mycket positivt att överlevnaden efter en cancerdiagnos i det stora hela ökar så kan diagnosen ändå föra med sig en kommande mycket svår tillvaro för både den som fått diagnos och dennes närmaste. Den efterföljande behandlingen kan vara väldigt svår för individen vars fysiska och psykiska mående i vardagen kan påverkas allvarligt. Trenden med ökande cancerdiagnoser måste tas på största allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att försöka vända trenden med ökande cancerfall i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1364 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00568 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1364 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Ett ökat antal cancerfall

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur jag avser verka för att försöka vända trenden med ökande cancerfall i Sverige.

Låt mig börja med att klargöra att risken att drabbas av cancer faktiskt minskar för de allra flesta cancersjukdomar i Sverige. Eftersom befolkningen växer till antalet och vi lever längre så ökar dock antalet cancerfall på totalen.

Cancer är en av vår tids stora folksjukdomar och även om fler än någonsin överlever sin cancersjukdom idag, saknar flera cancersjukdomar effektiv behandling, speciellt om cancern upptäcks i ett sent stadium. Med anledning av detta så är det viktigt att arbeta med prevention och tidig upptäckt.

Det finns en rad olika riskfaktorer som orsakar cancer; rökning, alkohol, virus är några sådana exempel. Regeringen arbetar sedan flera år med långsiktiga insatser för att stärka det preventiva arbetet inom flertalet områden. Exempelvis tillsatte regeringen 2020 en ny tobaksutredning. Strålsäkerhetsmyndigheten har ett pågående uppdrag om förebyggande arbete mot hudcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Regionala cancercentrum tilldelas 75 miljoner kronor för 2021 för sittarbete med bland annat prevention och screening. Detta är bara några exempel av en rad åtgärder regeringen vidtagit området. Till detta kan tilläggas att Eurostat rapporterade i mitten av januari i år att Sverige per capita satsade mest på preventiva åtgärder inom hela EU under 2018.

Eftersom den största riskfaktorn för att drabbas av cancer är ålder så är det också viktigt att arbeta med tidig upptäckt. De senaste framstegen inom precisionsmedicin ger hopp om nya metoder som kan användas för tidig upptäckt av cancer för cancerformer där det idag saknas effektiva screeningmetoder. För att öka kunskapen inom dessa viktiga områden föreslår regeringen också stora satsningar på både precisionsmedicin och prevention i den nyligen presenterade forsknings- och innovationspropositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige.

För att stärka cancervården och accelerera införandet och utvecklingen inom precisionsmedicin så har regeringen för 2021 gjort historiskt stora satsning på cancer, precisionsmedicin och hälsodata. Totalt satsar regeringen 600 miljoner kronor på att stärka cancervården under 2021, varav ca 65 miljoner kronor avsätts för precisionsmedicin och hälsodata.

Stockholm den 27 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.