Sveaskogs roll som skogsägare

Skriftlig fråga 2020/21:1376 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveaskog är Sveriges största skogsägare med ett innehav 2020 på 14 procent av den svenska skogen. Sveaskog har därmed precis som andra skogsägare att leva upp till riksdagens miljömål om levande skogar: Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.

Sveaskog arrenderar ut jaktmarker till allmänheten. För att skapa större och mer ändamålsenliga jaktmarker för bättre viltvård arrenderar många mindre markägare jaktmark av Sveaskog. Dessa områden är sedan lång tid tillbaka organiserade i älgskötsel- och kronskötselområden vars syfte är att skapa naturliga sammanhängande större områden där viltförvaltningen kan ske på ett av riksdagen fastställt sätt.

Nu är denna sunda ordning hotad vad avser såväl älgjakt som övrig klövviltsjakt. Sveaskog avser att riva upp de älgskötsel- och kronskötselområden som funnits sedan många år och bilda egna områden.

Argumentet för detta är att jägarna med nuvarande ordning skjuter alldeles för lite älg och kronvilt varje år. Detta får, enligt Sveaskog, till följd att viltstammarna tillåtits vara alldeles för stora, vilket i sin tur resulterat i omfattande betesskador i våra skogar. En slutsats som många privata markägare inte delar.

Sveaskogs målsättning med att bilda egna älgskötsel- och kronskötselområden är att kraftigt reducera dessa viltstammar. En kraftig reduktion av våra klövviltsstammar kommer inte bara att allvarligt påverka den biologiska mångfalden utan även få stora konsekvenser för privata markägare och jägare. Dialogen med privata markägare och jägare har varit ytterst bristfällig. Sveaskog har inte vid något tillfälle presenterat en analys av varför dessa betesskador uppstår eller vad föreslagna åtgärder kommer att få för följder för den biologiska mångfalden i vårt land.

Vidare har det sätt på vilket Sveaskog nu genomför dessa förändringar allvarligt skadat förtroendet hos ett stort antal privata markägare och jägare.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilket sätt avser ministern att följa upp att Sveaskog lever upp till de mål som riksdagen har satt upp vad gäller skötseln av de statliga skogarna – inte bara med avseende på avkastning utan även med avseende på såväl viltförvaltning som samverkan med privata markägare och jägare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1376 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N202 1 / 0 0184 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1376 av Lotta Olsson (M) Sveaskogs roll som skogsägare

Lotta Olsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att följa upp att Sveaskog lever upp till de mål som riksdagen har satt upp vad gäller skötseln av de statliga skogarna – inte bara med avseende på avkastning utan även med avseende på såväl viltförvaltning som samverkan med privata markägare och jägare.

Regeringen har en hög ambition vad gäller hållbart företagande och har högt ställda förväntningar på att bolag med statligt ägande ska agera föredömligt och bedriva verksamheten på ett sätt som gynnar hållbar utveckling. Bolagen ska inom sin bransch vara föredömen på miljö­ och klimatområdet och arbeta för att de av riksdagen beslutade nationella miljö­ och klimatmålen samt det s.k. Parisavtalet ska uppnås. Stora klövviltstammar kan orsaka bl.a. skador på växande skog och grödor, vilket är ett problem för såväl virkesproduktionen som för den biologisk mångfalden. Det riskerar också leda till ökat antal viltolyckor.

Det är mycket viktigt att Sveaskog, som ett statligt ägt bolag, agerar transparent och har en god dialog och samverkan med sina olika intressenter, bland annat privata markägare och jägare. Detta följs upp i dialog med bolaget.

Hur bolaget väljer att organisera sina jaktområden och viltförvaltning är en operativ fråga för bolagets styrelse och ledning. De ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet.

Stockholm den 2 februari 2021

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.