En bättre fungerande hyresrättsmarknad

Skriftlig fråga 2020/21:139 av Josefin Malmqvist (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-29
Överlämnad
2020-09-30
Anmäld
2020-10-01
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna välkomnar utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. I direktiven 2020:42 skrivs att målet är att komma bort från de långa köer och otrygga kontrakt som det nuvarande hyressättningssystemet gett upphov till. Det innebär att regeringen underkänner en bärande del av den svenska bostadspolitik som varit med oss sedan andra världskriget, nämligen hyresregleringen. Därtill lyfter man särskilt att den fria hyressättningen innebär ett skiftat fokus från förhandlingsöverenskommelser till individuella hyresavtal. Det är i grunden en bra ansats som moderaterna välkomnar. 

Direktiven ger en möjlighet att utforma ett väl fungerande system, och vår förhoppning är att ett sådant förslag också når riksdagen inom en snar framtid.

Av direktiven framgår dock att en utfasning av presumtionshyressystemet endast ska övervägas. Vi menar att en sådan bör ske och att de fastighetsägare som i dag praktiserar presumtionshyror eller egensatta hyror bör få möjlighet att övergå till systemet för fri hyressättning. Vidare bör nya lägenheter som byggs, till exempel på vinden eller i källaren, i ett hus där bruksvärdessystemet tillämpas i övrigt kunna få fri hyressättning. Likaså bör exempelvis fastighetsägare som renoverar en lägenhet som i dag omfattas av bruksvärdessystemet till nyproduktionsstandard i samband med att en ny hyresgäst ska flytta in kunna välja att ansluta sig till systemet för fri hyressättning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Varför föreslår inte ministern och regeringen ett tilläggsdirektiv där en övergång från presumtionshyror och egensatta hyror till det nya systemet ses över, liksom hur nyproduktion och renovering till nyproduktionsstandard av lägenheter i hus som i övrig omfattas av bruksvärdessystemet kan anslutas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:139 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/03541

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:139 av Josefin Malmqvist (M)
En bättre fungerande hyresrättsmarknad

Josefin Malmqvist har frågat mig varför jag och regeringen inte föreslår ett tilläggsdirektiv till utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion om att en övergång från presumtionshyror och ”egensatta” hyror till det nya systemet ska ses över, liksom hur nyproduktion och renovering till nyproduktionsstandard av lägenheter i hus som i övrigt omfattas av bruksvärdessystemet kan anslutas.

En väl fungerande bostadsmarknad i hela landet är en viktig förutsättning för en konkurrenskraftig ekonomi med tillväxt och ett ökat välstånd. I stora delar av landet råder det bostadsbrist. Regeringen införde därför 2016 ett investeringsstöd för hyres- och studentbostäder. Sedan dess har stöd beviljats för över 36 000 bostäder, vilket har bidragit till att produktionen av nya bostäder de senaste åren har legat på en hög nivå. Det behöver även fortsättningsvis byggas fler lägenheter som människor har råd att bo i och det befintliga beståndet behöver utnyttjas bättre. Det finns också viktiga bostadssociala aspekter som måste beaktas. Det är viktigt med ett tryggt boende där människor har ett skydd mot uppsägningar och krav på kraftiga hyreshöjningar.

Mot den bakgrunden har regeringen under början av 2020 samlat branschaktörer till byggsamtal med fokus på framtidens bostadsbyggande, bl.a. för att diskutera frågan om hur fler ska få inträde på bostadsmarknaden. Regeringen har i enlighet med januariavtalet också effektiviserat och reformerat investeringsstödet för hyres- och studentbostäder. Efter 2018 har stödet byggts ut och regeringen har dessutom föreslagit att stödet ska öka ytterligare. Regeringen har även vidtagit åtgärder för att möjliggöra en effektivisering av den kommunala planläggningen.

På hyresrättens område har regeringen bl.a. tillsatt en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion. Modellen ska bidra till en långsiktigt välfungerande hyresmarknad och ett effektivt utnyttjande av det aktuella delbeståndet på hyresbostadsmarknaden samt ge förutsättningar för ett uthålligt och kontinuerligt utbud av hyreslägenheter. I uppdraget ingår, som frågeställaren är inne på, att ta ställning till om reglerna om presumtionshyra bör fasas ut. När ytterligare en modell för hyressättningen för nybyggda lägenheter nu utreds, är det naturligt att låta utredaren bedöma om den befintliga modellen med presumtionshyra bör finnas kvar. Jag har inte för avsikt att föregripa utredarens bedömning. Vidare framgår det tydligt av uppdraget att de befintliga lägenheterna i bostadsbeståndet inte ska omfattas av reformen och att den nya modellen ska avgränsas till just nyproducerade lägenheter. Mot den bakgrunden är det inte aktuellt att ge utredningen ett sådant tilläggsdirektiv som Josefin Malmqvist efterfrågar.

Stockholm den 7 oktober 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.