Till innehåll på sidan

Ökning av samtal till Bris under julperioden

Skriftlig fråga 2020/21:1398 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Under julperioden ökade samtalen till Bris med 40 procent jämfört med förra året. Utsatta barn som ringt för att söka stöd då de omgetts av fylla och våld i hemmet, bland annat. Innan jul fick vi också in rapporter om fylla och våld i hemmet och en allmän oro för samhällsläget. Bris fick under jullovet ta emot 40 procent fler samtal än motsvarande period förra året.

Tyvärr har också anmälda sexualbrott mot barn ökat konstant sedan 2010. År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar under januari till oktober. År 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen förra året var nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren (Bulletin den 22 december 2020).

Det här är mycket anmärkningsvärda och allvarliga siffror som rör utsatta barn och unga. Man kan med stor sannolikhet dra slutsatsen att kristiden bidragit till dessa ökade siffror.

Nu måste en högre växel läggas i för att skydda barn och unga från att utsättas för hemskheter under sin uppväxt. Helt uppenbart räcker inte regeringens åtgärder till. Åsa Lindhagen uttalar sig i medierna den 14 april att hon håller med om att civilsamhällets insatser är helt avgörande i kristider, att Bris gör ett jätteviktigt arbete och att det är viktigt att vi stöttar det arbetet från politikens sida även om det inte finns något sådant konkret förslag på regeringens bord just nu. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att vända denna negativa utveckling där allt fler barn mår dåligt, blir utsatta för brott och far illa?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1398 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)


Svar på fråga 2020/21:1398 av Marléne Lund Kopparklint (M) Ökning av samtal till Bris under julperioden och fråga 2020/21:1395 av Marléne Lund Kopparklint (M) Stöd till organisationer som fångar upp utsatta barn genom samtal

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att vända den negativa utveckling där allt fler barn mår dåligt, blir utsatta för brott och far illa. Vidare har Marléne Lund Kopparklint frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att stötta de organisationer som finns till för målgruppen barn och unga, dit de kan vända sig för samtal.

Målet för barnrättspolitiken är att barn och unga ska respekteras och ges möjlighet till utveckling och trygghet samt delaktighet och inflytande. Alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Alla barn har rätt att känna sig trygga och ska ges förutsättningar att växa upp som fritt tänkande individer. Att barn utsätts för våld är oacceptabelt och kräver därför fortsatta åtgärder inom flera politikområden.

Regeringens arbete med att säkerställa att särskilt utsatta grupper av barn och unga får sina rättigheter tillgodosedda fortsätter. Uppväxtvillkoren behöver förbättras bl.a. för barn som är utsatta för eller bevittnar våld. Arbetet för att förebygga, upptäcka och motverka alla former av våld mot barn måste också fortsätta. Här kan komma att krävas både lagstiftningsåtgärder och främjande åtgärder. Regeringen lägger bland annat särskild vikt vid ett utökat och verkningsfullt våldsförebyggande arbete och straffrättsligt skydd. För att arbetet ska få kraft anser regeringen att det är nödvändigt med ett fortsatt samlat grepp för att motverka våld mot barn och avser att vidta ytterligare åtgärder. Regeringen avser därför att inom kort ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram en nationell strategi mot våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har även beviljat medel för ett flertal insatser, bl.a. har Stiftelsen Allmänna Barnhuset beviljats medel under 2019 och 2020 för att genomföra en nationell och återkommande studie om ungdomars sexualitet, utsatthet för sexuella övergrepp, sexuell exploatering och sexuell exponering via digitala medier. Vidare har regeringen beviljat Stiftelsen Allmänna Barnhuset medel för att förbereda en undersökning om förekomsten av våld mot barn i Sverige. Undersökningen kommer att pågå under åren 2020–2022. Det övergripande syftet med den nya undersökningen om förekomsten av våld mot barn är att följa upp de tidigare undersökningarna avseende förekomst, attityder och riskfaktorer, samt att djupare undersöka viktiga riskgrupper för våldsutsatthet som har identifierats i tidigare undersökningar.

Covid-19 har lett till stora samhällsutmaningar. Till följd av utbrottet av covid-19 fick Socialstyrelsen under 2020 extra medel, 100 miljoner kronor, att fördela till civilsamhällesorganisationer som bl.a. arbetar med barn i utsatta situationer så att de kan utöka sina stödverksamheter för att möta ökade och förändrade behov. Stödet ska bidra till att lindra den förstärkta utsatthet som kan drabba dessa grupper om de exempelvis inte kan gå till jobbet eller skolan, delta i fritidsverksamheter eller måste isolera sig i hemmet. Insatserna kan bland annat avse ökad närvaro på nätet för att nå ut till utsatta grupper, till exempel kvinnor, barn och hbtq-personer som riskerar eller utsätts för våld inklusive hedersvåld. Regeringen har i en extra ändringsbudget som beslutats den 26 januari föreslagit att ytterligare 40 miljoner kronor avsätts för samma ändamål.

Regeringen har även beslutat att ge Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram arbetssätt för hur kommunerna kan sprida information om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck och hur kontakt kan tas med våldsutsatta. Uppdraget utgår från den situation Sverige befinner sig på grund av utbrottet av covid-19. Uppdraget ska redovisas senast den 26 februari 2021 till regeringen. Vidare, har regeringen beslutat att ge Barnombudsmannen i uppdrag att stödja myndigheter i deras arbete med att sprida information och kunskap till barn med anledning av covid-19 samt att göra en analys av vilka konsekvenser det covid-19 får för barn och unga i Sverige. I uppdraget ingår även att inhämta och redogöra för barns och ungas egna erfarenheter av covid-19. Barn i utsatta situationer och med särskilda behov ska vara i fokus. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2021 till regeringen.

Stockholm den 3 februari 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.