Oskuldsoperationer i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1410 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterade tidskriften Ottar, som ges ut av RFSU, att det går att köpa oskuldsoperationer för att genomföra ingreppet rekonstruktion av mödomshinnan. Mödomshinnan är en global myt som handlar om att kontrollera kvinnor; det finns varken en hinna eller något annat som går sönder första gången en kvinna har samlag.

Tidigare har det rapporterats om att det på vårdcentraler runt om i Sverige genomförs så kallade oskuldskontroller. Fenomenet är helt oacceptabelt. De som genomför oskuldskontroller eller oskuldsoperationer upprätthåller myten om mödomshinnan och hedersrelaterat våld och förtryck. Det borde vara straffbart både att genomföra och efterfråga sådan kontroll över kvinnor.

I dag kan den som genomför en oskuldskontroll mot någon annans vilja göra sig skyldig till våldtäkt, men generellt är skyddet för kvinnan vars oskuld ska kontrolleras eller mödomshinna rekonstrueras mycket svagt. Moderaterna har föreslagit att oskuldskontroller av personer under 18 år ska kriminaliseras, och att både den som utför och den som tar initiativ ska kunna dömas för brott.

Det är en helt absurd tanke att kvinnans oskuld ska kontrolleras. Kvinnans okränkbara rätt till sin kropp och sina val samt information om myten kring mödomshinnan bör exempelvis ingå i samhällsorientering för nyanlända i Sverige. Ingen har rätt att kontrollera om en person är oskuld eller ej. Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Ingen människa, oavsett kön eller härkomst, ska få sin frihet beskuren av närmast medeltida normer och värderingar. Hela samhället måste markera med betydligt större kraft och skydda både flickor och pojkar från hedersbrottslighet. Religion, kultur eller kontrollbehov som utövas för att begränsa någon annans frihet och rätt till att bestämma över sitt eget liv hör inte hemma i Sverige. Hedersrelaterat våld och förtryck ska bekämpas med kraft. Frihet och trygghet ska gälla alla.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att få stopp på oskuldsoperationer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1410 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1410 av Magdalena Schröder (M) Oskuldsoperationer i Sverige, svar på fråga 2020/21:1436 av Markus Wiechel (SD) Oskuldsoperationer, svar på fråga 2020/21:1446 av Elin Lundgren (S) Utförandet av hymenoplastik i Sverige samt svar på fråga 2020/21:1463 av Sara Gille (SD) Oskuldsoperationer

Magdalena Schröder har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vilka åtgärder som han kommer att vidta för att få stopp på oskuldsoperationer i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Vidare har Markus Wiechel frågat mig hur jag ser på förekomsten av oskuldsoperationer på svenska kliniker och om man kan förvänta sig några åtgärder från regeringens sida. Därtill har Elin Lundgren frågat mig vilka initiativ som jag är beredd att ta med anledning av det som framkommit om hymenoplastik i Sverige. Slutligen har Sara Gille (SD) frågat mig om jag och regeringen anser att oskuldsoperationer ska få förekomma i Sverige och om inte, vad jag avser att göra och på vilket sätt jag avser att förbättra kvinnors vilja att få styra över sin egen kropp och sexualitet.

Föreställningar om kvinnors oskuld och kyskhet är kärnan i den hederskultur som det svenska samhället måste bekämpa. Dessa ”oskuldsoperationer” hör inte hemma i Sverige eller i något annat land. Det är förkastligt och djupt oetiskt att bedriva verksamhet som bekräftar hedersnormer och som upprätthåller hedersförtryck. Hälso- och sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Hedersnormer- och förtryck ska bekämpas.

Jag har i ett interpellationssvar från den 5 november 2020 på fråga av Amineh Kakabaveh om Oskuldsintyg och så kallade oskuldsoperationer utvecklat regeringen syn på oskuldsoperationer och redogjort för rättsläget samt de insatser som regeringen vidtar för att stärka flickors och kvinnors skydd mot hedersrelaterat våld och förtryck. I svaret framgår att oskuldsoperationer inte är förenliga med svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning samt att regeringen har vidtagit ett flertal insatser för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtyck. Det handlar bl.a. om skärpt lagstiftning, t.ex. en straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv, uppdrag till Socialstyrelsen som omfattar att ge fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården samt uppdrag till Skolverket att stärka det systematiska arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck inom skolväsendet. Regeringen har även givit Länsstyrelsen i Östergötland län i uppdrag att förbereda inrättandet av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Privata kliniker som erbjuder estetiskt syftande intimkirurgi har i vissa fall även visat sig utföra så kallade oskuldsoperationer, vilket framgår av tidningen Ottars reportage. För att förhindra att privata kliniker utför denna typ av ingrepp har regeringen nyligen lämnat över propositionen Lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar (prop. 2020/21:57) till riksdagen. I propositionen föreslår regeringen en ny lag som innebär en kraftig skärpning av bestämmelserna genom att läkare som utför intimkirurgi och inte lever upp till patientsäkerhetslagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet riskerar att få sin yrkeslegitimation återkallad. Enligt samma lag är IVO skyldiga att göra anmälan till åklagare om myndigheten kan misstänka att ett brott för vilket fängelse är föreskrivet har begåtts. Detta är en viktig signal till de kliniker som utför ovetenskapliga behandlingar och som skor sig på unga flickors rädsla för hedersrelaterat våld och förtryck.

Avslutningsvis vill jag återigen understryka att hederskultur inte har någon plats i det svenska samhället. Jag är beredd att vidta ytterligare åtgärder om detta skulle visa sig vara nödvändigt.

Stockholm den 3 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.