Rätten till stöd vid funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2020/21:1419 av Ali Esbati (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-22
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Bland personer med funktionsnedsättning är arbetslösheten väsentligt högre och sysselsättningsgraden väsentligt lägre än för genomsnittet i befolkningen. Allvarligt är också att exempelvis under tiden före pandemins utbrott, då arbetsmarknaden under ett antal år generellt sett var mycket stark, så ändrades inte situationen för personer med funktionsnedsättning nämnvärt till det bättre.

Även samhällets arbetsmarknadspolitiska stöd till denna grupp lämnar mycket i övrigt att önska. Därtill har de senaste årens nedskärningar på och kaos inom Arbetsförmedlingen ökat problemen, något vi i Vänsterpartiet återkommande har uppmärksammat. Det finns inte minst en betydande risk för att specialkompetensen gällande utformningen av stöd till personer med funktionsnedsättning blir alltför liten och därmed inte når många som både har behov av och rätt till stöd.

Ett specifikt problem som har kommit till min kännedom är följande: En person med hörselnedsättning, vars arbetsgivare berättigats stöd via Arbetsförmedlingen, har kommit att bli delägare i företaget med en liten procentsats (5 procent i det här fallet). Arbetsförmedlingen har då meddelat att stödet bortfaller och att företaget även kan bli återbetalningsskyldigt.

Detta förefaller inte som en rimlig eller för samhällsekonomin kostnadseffektiv hantering. Det är dock oklart om det är något som hänger ihop med Arbetsförmedlingens hantering eller om det grundar sig i något annat regelverk.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att klargöra rätten till stöd vid funktionsnedsättning även om denna person är minoritetsdelägare i ett företag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1419 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/00161/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1419 av Ali Esbati (V) Rätten till stöd vid funktionsnedsättning

Ali Esbati har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att klargöra rätten till stöd vid funktionsnedsättning om denna person är minoritetsdelägare i ett företag.

En anvisning till ett program ska vara arbetsmarknadspolitiskt motiverad. Det betyder att en anvisning får göras endast om den framstår som lämplig både för den enskilde och ur ett övergripande arbetsmarknadspolitiskt perspektiv. Syftet med programmet särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är att kompensera för nedsättningen i arbetsförmåga och stärka möjligheten att få eller behålla ett arbete. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om en anvisning till ett stöd är arbetsmarknadspolitiskt motiverat och om det även i övrigt är i enlighet med gällande regelverk. Arbetsförmedlingen har ansvaret för tillämpningen av hur de olika stöden ska hanteras. Som arbetsmarknadsminister kommenterar jag inte tillämpningen av regelverk eller myndigheters agerande i enskilda fall.

Hela Arbetsförmedlingens verktygslåda är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning, utifrån förutsättningar och behov. Utöver detta finns tjänster som är särskilt anpassade för dem. Samtidigt är personer med funktionsnedsättning en heterogen grupp med olika behov och förutsättningar. När vi reformerar Arbetsförmedlingen vill vi säkra att personer med funktionsnedsättning ska fortsätta att få det stöd som passar bäst för just dem. Inget i Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning har förändrats i och med reformeringsarbetet i linje med januariavtalet. Arbetsförmedlingen kommer även fortsättningsvis ha en samlande, pådrivande och stödjande roll inom funktionshinderpolitiken. Arbetsförmedlingen ska också fortsatt ansvara för samverkan inom den arbetslivsinriktade rehabiliteringen liksom för samverkan med andra aktörer i syfte att uppnå en effektivare användning av tillgängliga resurser inom rehabiliteringsområdet.

Det är viktigt att Arbetsförmedlingen har väl fungerande metoder och arbetssätt för att göra bedömningar av förekomsten av funktionsnedsättning och dess påverkan på personers förutsättningar att få eller behålla ett arbete. Regeringen har därför gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att analysera processen och tillämpningen avseende förekomsten av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga samt rutinerna för kodningen. I uppdraget ingår att analysera förutsättningarna för att göra bedömningar tidigt vid arbetslöshet, vilka underlag som bör ligga till grund för bedömningen samt hur väl interna rutiner efterlevs. Myndigheten ska vidare vidta åtgärder för att åtgärda identifierade brister. Arbetsförmedlingen får även i uppdrag att utreda hur insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga kan användas, anpassas eller kompletteras för att möta de dubbla behov som finns för dem med ett annat modersmål än svenska som har bristande kunskaper i svenska språket och en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Regeringen ger även Arbetsförmedlingen i uppdrag att följa upp anvisningarna till skyddat arbete hos Samhall och identifiera och genomföra arbetssätt och samverkansformer som gör att insatsen används för den avsedda målgruppen.

Stockholm den 3 februari 2021

–

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.