Till innehåll på sidan

Uppdatering av beslutsstöd för psykiatriska diagnoser

Skriftlig fråga 2020/21:1432 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-22
Överlämnad
2021-01-24
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den psykiska ohälsan ökar stort och allt fler personer blir sjukskrivna med psykiatriska diagnoser. Socialstyrelsen har för länge sedan tagit fram ett försäkringsmässigt beslutsstöd till Försäkringskassan som ska användas av handläggare vid bedömning av sjukintyg. Detta beslutsstöd innehåller ett antal diagnoser för bedömning av psykiatriska diagnoser, och dessutom är dessa beslutsstöd inte uppdaterade på flera år.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Avser statsrådet att ge Socialstyrelsen i uppdrag att uppdatera de försäkringsmässiga beslutsstöden för psykiatriska diagnoser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1432 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/00642 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1432 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Uppdatering av beslutsstöd för psykiatriska diagnoser

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig om jag avser att ge Socialstyrelsen i uppdrag att uppdatera de försäkringsmässiga beslutsstöden för psykiatriska diagnoser.

Andelen sjukfall som grundar sig på en psykiatrisk diagnos är fortsatt hög och dessa diagnoser leder ofta till längre sjukskrivning. Hälso- och sjukvårdens insatser i form av bedömningar och behandlingar är centrala i arbetet för att motverka och minska den psykiska ohälsan liksom sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser. En utmaning som är särskilt tydlig vid psykisk ohälsa är svårigheterna för hälso- och sjukvården att bedöma individens arbetsförmåga. Det är angeläget att osäkerheten i bedömningen av arbetsförmåga vid psykiatriska diagnoser minskar. Det utvecklingsarbete som bedrivs av Försäkringskassan och Socialstyrelsen i samråd med hälso- och sjukvården, på uppdrag från regeringen, är viktigt och bedöms kunna bidra till att minska osäkerheterna.

Riksdagen har tillkännagett för regeringen det som utskottet anför om att initiera en översyn av det försäkringsmedicinska beslutsstödet och Försäkringskassans modell för försäkringsmedicinsk analys (bet. 2018/19:SfU13, rskr. 2018/19:145). Med anledning av bl.a. tillkännagivandet har Försäkringskassan och Socialstyrelsen fått i uppdrag att vidta åtgärder i syfte att vidareutveckla sjukförsäkringshandläggningen i dialog med hälso- och sjukvården (S2019/05192/SF).

Av Försäkringskassans och Socialstyrelsens delredovisning av uppdraget den 15 juni 2020 framgår att Socialstyrelsen tagit fram en strategisk utvecklingsplan för myndighetens försäkringsmedicinska arbete och kartlagt användarnas behov av stöd. Av delredovisningen framgår vidare att Socialstyrelsen planerar att integrera de delarna som idag utgör det försäkringsmedicinska beslutsstödet till ett digitalt försäkringsmedicinskt kunskapsstöd som kommer att innefatta stöd både i generella försäkringsmedicinska frågor och vid specifika sjukdomar och andra hälsotillstånd. Utvecklingen av kunskapsstödet ska utgå från målgruppernas behov och särskilt beakta uppmärksammade önskemål som bättre stöd vid samsjuklighet och psykiatriska diagnoser. Även jämställdhetsperspektivet kommer att beaktas. Kunskapsstödet ska bygga på bästa möjliga kunskap inom försäkringsmedicin och övergången från det försäkringsmedicinska beslutstödet till det nya försäkringsmedicinska kunskapsstödet är planerad till augusti 2021.

Socialstyrelsen har i år fått 10 mkr för arbetet med det försäkringsmedicinska beslutsstödet och med sjukskrivningsfrågan i övrigt, utöver de medel som myndigheten redan har.

Myndigheterna ska slutredovisa uppdraget den 15 oktober 2021.

Stockholm den 2 februari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.