Internationell handel med stulna organ

Skriftlig fråga 2020/21:1462 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-26
Överlämnad
2021-01-26
Anmäld
2021-01-27
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I såväl USA:s som Storbritanniens parlament diskuterar man flitigt hur man bäst kan bekämpa den fruktansvärda och fullständigt oacceptabla organstöld som pågår i Kina. De diskussioner som förts har också resulterat i konkreta lagförslag, vilka den fria världen bör se som föredömliga.

Den 15 december 2020 presenterades exempelvis en proposition i USA med titeln Stop Forced Organ Harvesting Act of 2020. Syftet med denna är att utöka den amerikanska regeringens befogenheter för att direkt bekämpa organstöld och kan ses som en oöverträffad lagstiftning som skapar en väg mot en helt ny strategi i frågan.

Den 12 januari godkändes likaså ett ändringsförslag i den brittiska lagen som innebär att Storbritannien förbjuder denna handel. Mot bakgrund av att det sedan tidigare gått att delta i organhandeln menar politikerna att man också av förklarliga skäl kan anses medskyldiga till de fasansfulla brotten.

Stödet för att bekämpa detta barbari är och bör vara brett. I USA kommer förslagen från republikanska företrädare och i Storbritannien från socialdemokratiska. Att ett enskilt land vidtar dessa åtgärder lär dock inte göra någon större skillnad. Det krävs att andra länder också agerar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att likt Storbritannien och USA bekämpa den internationella handeln med stulna organ eller att på något sätt lyfta denna fråga internationellt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1462 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1462 av Markus Wiechel (SD)
Internationell handel med stulna organ

Markus Wiechel har frågat mig om det kan förväntas att jag agerar för att likt Storbritannien och USA bekämpa den internationella handeln med stulna organ eller på något sätt lyfta denna fråga internationellt.

Regeringen fördömer starkt alla former av handel med mänskliga organ, var i världen de än sker. En konvention mot handel med mänskliga organ, den s.k. Santiagokonventionen, antogs av Europarådet 2015. Sverige deltog aktivt i förhandlingarna och antagandet av konventionen. Förslag på åtgärder som krävs för att Sverige fullt ut ska kunna leva upp till konventionens krav lämnades 2019 i betänkandet Santiagokonventionen mot organhandel (SOU 2019:1). Betänkandet har remitterats.

Regeringen ser allvarligt på de anklagelser som framförs angående handel med mänskliga organ i Kina. Detta är också en fråga som EU-kretsen följer noga. EU har vid ett flertal tillfällen lyft frågan om handel med mänskliga organ i den dialog som regelbundet förs mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter.

Stockholm den 3 februari 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.