Brottsutvecklingen i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1474 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-26
Överlämnad
2021-01-27
Anmäld
2021-01-28
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En man i 70-årsåldern knivhöggs i slutet av januari i invandrartäta Orminge när han stod och borstade bort snö från sin bil. Tre gärningsmän, som beskrivs vara yngre, kom fram till honom och krävde att mannen skulle överlämna sina värdesaker.

I samband med konfrontationen utdelade en av gärningsmännen ett stick mot mannens kropp. Det framgår inte huruvida gärningsmännen fick med sig några värdesaker men mannen fick föras till sjukhus för vård. Hans tillstånd ska dock inte vara allvarligt. Polisen har startat en förundersökning om grov misshandel och försök till grovt rån men har än så länge inga misstänkta.

Att situationen har spårat ur i Sverige råder det ingen tvekan om, och regeringen, med justitieministern i spetsen, har misslyckats kapitalt med att komma till rätta med den alltmer växande och grövre kriminaliteten. Sverige har genom en okontrollerad invandring och avsaknad av polisiära och juridiska resurser samt ett daltande av brottslingar utvecklats i en riktning som blir alltmer skrämmande för skötsamma medborgare.

Oavsett vad justitieministern har svarat på tidigare frågor, med vilka satsningar regeringen gör, har situationen inte förändrats. Det är uppenbart att dessa så kallade satsningar inte är tillräckliga och att regeringen saknar det som behövs för att vända denna destruktiva utveckling.

Det har gått så långt att rättsexperter nu tipsar de som är oroliga för att bli rånade, misshandlade och i värsta fall mördade att klä ned sig och se fattiga ut.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern funderat över varför brottsutvecklingen fortsätter i samma riktning som tidigare, trots regeringens olika satsningar, och vilka slutsatser drar ministern av detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1474 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:1474 av Björn Söder (SD) Brottsutvecklingen i Sverige

Björn Söder har frågat mig om jag har funderat över varför brottsutvecklingen fortsätter i samma riktning som tidigare, trots regeringens olika satsningar, och vilka slutsatser jag drar av detta.

Brottsutvecklingen är inte entydig. Stöldbrotten har minskat under lång tid och anmälda bostadsinbrott har de senaste två åren legat på de lägsta nivåerna sedan 1975. Både anmälda bedrägeribrott och personrån minskade 2020 jämfört med året innan.

Med detta sagt utgör den grova organiserade brottsligheten en av våra största samhällsutmaningar. Regeringen har tagit krafttag för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Ett stort antal straffskärpningar har genomförts, till exempel när det gäller vapenbrott och allvarliga våldsbrott. Mellan 2017 och 2019 har kombinationen av fler fängelsedomar och längre strafftider gjort att det totala antalet utdömda fängelseår har ökat med 30 procent. Regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten innehåller flera verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, skärpta straff och åtgärder för ett förbättrat brottsförebyggande arbete.

Samtidigt gör vi den största satsningen någonsin på Polismyndigheten, som till 2024 ska ha ökat antalet anställda med sammantaget 10 000 personer jämfört med antalet vid ingången av 2016. Vid årsskiftet 2021 hade antalet anställda ökat med drygt 5 400 personer och det har aldrig tidigare funnits så många poliser och civilanställda. Under mandatperioden har antagningen till polisutbildningen mer än fördubblats och utbildningen finns nu på två nya orter.

Orsakerna bakom den grova brottsligheten är dock många och komplexa, och den problematik som har vuxit fram under lång tid kommer inte kunna brytas i en handvändning. Därför arbetar regeringen långsiktigt för att bryta segregation och utanförskap genom bland annat omfattande satsningar på skola och socialtjänst i utsatta områden. Tillsättandet av den parlamentariska trygghetsberedningen och inrättandet av ett nationellt forskningsprogram om brottslighet är ytterligare exempel på regeringens långsiktiga satsningar.

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft. 

Stockholm den 3 februari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.