Hemlöshet bland svenska medborgare

Skriftlig fråga 2020/21:1478 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-26
Överlämnad
2021-01-27
Anmäld
2021-01-28
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Runt om i landet finns det svenska medborgare som tyvärr är hemlösa. Den senaste kartläggningen visar att över 33 000 människor är hemlösa. Dessa riskerar att frysa ihjäl under den kalla vintern om ingen tar ansvar och hjälper dem.

Flertalet av de hemlösa skäms och vågar inte ta emot hjälp, vilket ställer till det ytterligare för dem och de då faller mellan stolarna. Detta är i många fall en form av ett långsamt självmord. Då det kan innebära en fara för någons liv och hälsa men personen vägrar ta emot hjälp måste andra möjligheter ses över.

Socialtjänsten kan bara omhänderta barn samt personer i missbruk, annars blir det en fråga för psykiatrin. Däremot har kommunen som rutin att avhysa personer i illegala bosättningar – men vad händer med landets svenska medborgare som saknar bostad?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen verka för att hjälpa samt minska andelen hemlösa svenska medborgare i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1478 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00790 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1478 av Sara Gille (SD) Hemlöshet bland svenska medborgare

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser verka för att hjälpa samt minska andelen hemlösa svenska medborgare i landet.

Personer som befinner sig i hemlöshet är en heterogen grupp. Det som är gemensamt för dem är att de befinner sig i en mer eller mindre osäker boendesituation och har svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden. Vid den senaste hemlöshetskartläggningen 2017 framkom att ca 33 000 personer levde i hemlöshet, tre procent av dessa saknade tak över huvudet.

Regeringen har tagit flera initiativ för att motverka hemlöshet. Regeringen har under 2018–2021 beslutat om statsbidrag om 25 miljoner kronor årligen till de 10 kommuner med flest personer i akut hemlöshet för att förbättra situationen och motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Under samma period har regeringen beslutat om 120 miljoner kronor årligen i statsbidrag för att stärka ideella organisationers insatser mot hemlöshet bland unga vuxna. Medlen ska användas till åtgärder mot hemlöshet bland unga vuxna där psykisk ohälsa kan vara en bidragande orsak till hemlöshet.

Under 2021 har regeringen även gett länsstyrelserna i uppdrag att stödja kommunerna i deras arbete med att motverka vräkningar.

Regeringen gav den 26 november 2020 Socialstyrelsen i uppdrag att inkomma med analys och förslag på åtgärder för att motverka och förebygga hemlöshet. Socialstyrelsen ska bland annat ge förslag på åtgärder för att stödja kommunernas införande av insatsen Bostad först, i syfte att öka antalet inskrivna och öka följsamheten till Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Socialstyrelsen ska även ge förslag på åtgärder för att öka det uppsökande arbetet riktat mot personer som befinner sig eller riskerar att hamna i hemlöshet samt ge förslag på åtgärder för att förbättra det lokala arbetet för att förhindra vräkningar. Myndigheten ska också föreslå åtgärder för att personer som befunnit sig på skyddat boende på grund av våldsutsatthet ska kunna övergå till ett fast boende.

Uppdraget ska redovisas senast den 24 september 2021. Socialstyrelsens kommande underlag är en viktig del i regeringens fortsatta arbete på hemlöshetsområdet.

Stockholm den 3 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.