Familjedaghem

Skriftlig fråga 2020/21:152 av Malin Höglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-01
Överlämnad
2020-10-02
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I kommunerna runt om i Sverige finns i dag förskolor i kommunal regi eller i fristående regi. Det finns även pedagogisk omsorg som kan vara familjedaghem eller olika flerfamiljslösningar i kommunal eller fristående regi. En familj är unik, och varje familj bör själv få bestämma vilken barnomsorgsform som passar just deras familj bäst.

Kommuner diskuterar nu familjedaghemmens existens och inväntar nu den utredning som regeringen gör. I en del kommuner finns det kvar, och i andra kommuner har familjedaghem tagits bort för familjer. För mig är det självklart att familjen vet bäst vilken barnomsorgsform som passar just deras familj. Barn och deras föräldrar har olika behov och önskemål. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är:

 

Hur kommer ministern och regeringen att arbeta för att familjer ska kunna välja vilken form av barnomsorg som passar dem bäst, och hur tänker ministern och regeringen uppmuntra kommunerna att erbjuda olika valmöjligheter i barnomsorgen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:152 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/05028

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:152 av Malin Höglund (M)
Familjedaghem

Malin Höglund har frågat mig hur jag och regeringen kommer att arbeta för att familjer ska kunna välja vilken form av barnomsorg som passar dem bäst, och hur jag och regeringen tänker uppmuntra kommunerna att erbjuda olika valmöjligheter i barnomsorgen.

De allra flesta barn i Sverige går i förskola men det finns familjer som föredrar andra former av omsorg, t.ex. familjedaghem som är en form av pedagogisk omsorg. Barn har inte rätt att få plats i pedagogisk omsorg men skollagen anger att kommuner ska sträva efter att i stället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om barnets vårdnadshavare önskar det. Kommunen ska ta skälig hänsyn till vårdnadshavarnas önskemål om verksamhetsform.

Unga barns möjligheter för utveckling och lärande har betydelse för deras fortsatta lärande och deras förutsättningar inför start i förskoleklass och skola. Exempelvis visar flera studier att deltagande i förskola har en positiv effekt på fortsatta kunskapsresultat och livsvillkor. En verksamhet av hög kvalitet har dessutom en kompensatorisk effekt och är speciellt betydelsefull för barn från missgynnade förhållanden, för utsatta barn och barn från minoritetsgrupper. Det är därför viktigt att alla delar av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet är av god kvalitet så att barn ges goda möjligheter för utveckling och lärande. Granskningar och studier tyder dock på att det finns en risk för att barn i pedagogisk omsorg inte alltid ges en verksamhet som stimulerar till utveckling och lärande och förbereder dem för fortsatt lärande. De flesta barnen i pedagogisk omsorg får en god verksamhet där de ges omsorg och trygghet men det förekommer verksamheter som har stora brister där lärandemiljön är torftig och dagbarnvårdare i liten utsträckning stöttar och stimulerar barnens lek, kreativitet och språkutveckling.

Mot den bakgrunden beslutade regeringen den 30 augusti 2018 att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. lämna förslag som syftar till att stärka kvaliteten och likvärdigheten i pedagogisk omsorg (dir. 2018:102). Utredningen om fritidshem och pedagogisk omsorg redovisade sitt uppdrag i betänkandet Stärkt kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg (SOU 2020:34) den 11 juni 2020. Betänkandet har remitterats och sista svarsdag är den 26 oktober 2020. Därefter kommer regeringen ta ställning till förslagen. Familjers möjlighet att välja verksamhetsform och alla barns rätt till en verksamhet av god kvalitet som säkrar att de får en god omsorg och likvärdiga förutsättning för fortsatt lärande är viktiga delar att beakta i det fortsatta arbetet.

Stockholm den 14 oktober 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.