Kvotering

Skriftlig fråga 2020/21:1525 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-01-28
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Sista svarsdatum
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Sveriges nuvarande jämställdhetsarbete går till stora delar ut på att en lika andel män och kvinnor ska sitta i bolagsstyrelser, att ledande positioner besitts av en lika andel kvinnor och män etcetera. För att uppnå detta använder sig regeringen av kvoteringsverktyget. Ett jämställdhetsarbete som bygger på kvotering innebär att exempelvis tjänster och förtroendeuppdrag tillsätts genom att individen har rätt kön och inte utefter vilken kompetens individen besitter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Anser regeringen att jämställdhet mellan könen uppnås genom kvotering?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1525 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:1525 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Kvotering

Ann-Christine From Utterstedt har frågat statsrådet Åsa Lindhagen om regeringen anser att jämställdhet mellan könen uppnås genom kvotering.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen för en politik som går ut på att bekämpa hämmande könsnormer och strukturer. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter att forma sina liv och nå befattningar som ger makt och inflytande.

De svenska börsbolagens styrelser och ledningsgrupper har historiskt sett haft en mycket låg andel kvinnor. Inom Justitiedepartementet togs därför fram en promemoria med lagförslag om jämn könsfördelning bland styrelseledamöter i börsbolag (Ds 2016:32).

Promemorians förslag på tvingande lag bidrog till att sätta frågan högt på agendan och ledde till en ökad aktivitet hos börsbolagen i frågan om könsfördelning i styrelser. Under en period gick utvecklingen därför i rätt riktning.

Tyvärr beslutade en riksdagsmajoritet bestående av M, KD, C, L och SD i januari 2017 om ett tillkännagivande som innebär att regeringen bör verka för att det även fortsättningsvis ska vara en fråga för ett aktiebolags ägare att bestämma könsfördelningen i styrelsen (bet. 2016/17:CU6 punkt 1). Därmed minskade det politiska trycket för ökad jämställdhet i näringslivet avsevärt.

Jag kan konstatera att framstegen som en följd av det har stannat av under de senaste åren.

Stockholm den 17 februari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.