Uppföljning av pandemin inom gymnasieskolan

Skriftlig fråga 2020/21:155 av Maria Nilsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Överlämnad
2020-10-05
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 18 juni gav regeringen Skolverket i uppdrag att följa upp pandemins konsekvenser inom skolväsendet. Samma uppdrag gick till Myndigheten för yrkeshögskolan men då med fokus på de äldre eleverna. Uppdraget till Skolverket ska slutredovisas den 21 maj 2021.

En delredovisning av uppdraget presenterades av Skolverket den 14 augusti. Statsrådet Anna Ekström konstaterade i samband med att skolmyndigheterna fick uppdraget följande: Våren 2020 har varit annorlunda och många har fått ställa om till nya arbetssätt på mycket kort tid. Nu är det dags att snabbt följa upp hur pandemin har påverkat utbildningen för barn, elever och studerande.

Höstterminen för Sveriges gymnasieelever och gymnasielärare har dock inte inneburit en återgång till reguljära arbetssätt. På grund av risk för smittspridning har många kommuner valt att delvis bedriva distansundervisning. Lösningarna varierar mellan kommunerna. Det kan till exempel handla om att årskurs 2 och 3 studerar varannan vecka på distans och varannan vecka i skolan.

Många lärare framhöll under våren de påfrestningar som den digitala undervisningen utgjorde, samtidigt som många också har varnat för konsekvenserna för lärarnas arbetssituation om undervisningen ska bedrivas både digitalt och fysiskt.

Givet att skolan ännu är en kommunal angelägenhet är det naturligt att olika kommuner väljer olika vägar framåt – men det riskerar att få konsekvenser för likvärdigheten i undervisningen och lärarnas arbetsmiljö.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Beaktar uppdraget till Skolverket särskilt den situation som gymnasieskolan befinner sig i under höstterminen och vilka konsekvenser det kan få för likvärdigheten i undervisningen samt lärarnas arbetssituation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:155 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/05057

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:155 av Maria Nilsson (L) Uppföljning av pandemin inom gymnasieskolan

Maria Nilsson har frågat mig om uppdraget till Skolverket särskilt beaktar den situation som gymnasieskolan befinner sig i under höstterminen och vilka konsekvenser det kan få för likvärdigheten i undervisningen samt lärarnas arbetssituation.

Närundervisning, dvs. undervisning på plats i skolans lokaler, är huvudregel för elever i gymnasieskolan. Det är viktigt, även i dessa tider, att så gott det går bibehålla normalitet och goda förutsättningar för lärande. Under våren 2020, efter att gymnasieskolan övergått till distansundervisning, beslutade regeringen att en mindre andel elever skulle kunna få närundervisning, just för att vi såg att vissa elevers lärande försvårades av att studera på distans.

Vi har, under hela covid-19-pandemin, noga följt utvecklingen och arbetat för att åtgärda pandemins eventuella konsekvenser för likvärdigheten i undervisningen såväl i gymnasieskolan som i andra utbildningsformer.

Statens skolverk har med anledning av pandemin dels ett uppdrag om stödjande insatser som ska redovisas senast den 18 december 2020, dels ett uppdrag om uppföljning som ska slutredovisas senast den 21 maj 2021. Inom ramen för uppdragen sker kontinuerliga möten och avstämningar mellan Skolverket och utbildningsdepartementet så att aktuell information om hur skolverksamheten fungerar och vilka behov och problem som kan förväntas uppkomma kommuniceras till regeringen.

Det kan bl.a. nämnas att Skolverket har genomfört intervjuer med skolhuvudmän i gymnasieskolan angående distansundervisning och hur de arbetat med att minska smittorisken. Det kan också nämnas att Skolverket inom ramen för det stödjande uppdraget har tagit fram information och förslag om hur gymnasieskolorna inklusive lärarna kan arbeta med extra anpassningar och särskilt stöd vid distansundervisning så att likvärdigheten kan upprätthållas.

I sammanhanget kan också nämnas att Statens skolinspektion gör en rad granskningar, kartläggningar och redovisar rapporter med lägesbeskrivningar från gymnasieskolan. Myndigheten gjorde bl.a. våren 2020 en lägesavstämning med 450 gymnasieskolor och ytterligare en avstämning i oktober 2020 med 290 gymnasieskolor. Utbildningsdepartementet har kontinuerliga möten med Skolinspektionen för att få aktuell informationen om utvecklingen.

Utbildningsdepartementet har även återkommande möten med företrädare för skolhuvudmän (Sveriges Kommuner och Regioner, Friskolornas riksförbund och Idéburna skolors riksförbund) och fackliga organisationer.

Under dessa möten diskuteras bl.a. läget i verksamheten och huruvida regleringar och rekommendationer är ändamålsenliga och når ut i verksamheten.

Stockholm den 14 oktober 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.