Stöd från Försvarsmakten till polisen

Skriftlig fråga 2020/21:1553 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-29
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Rikspolischefen inkom för ganska precist ett år sedan med en hemställan till regeringen. Hemställan gällde att polisen i utökad utsträckning borde kunna få stöd av Försvarsmakten vid extraordinära händelser jämfört med vad som är möjligt i dag. Huvudmotivet för polisens hemställan var att det försämrade säkerhetsläget medför ett ökat behov av att hantera svåra påfrestningar, framför allt i gränslandet mellan fred och krig.

Regeringen har hittills dock inte gått Polismyndigheten till mötes. Det är olyckligt att regeringen inte har gjort något i frågan mot bakgrund av det ökade behov av stöd till polisen som har uppstått som en effekt av den pågående pandemin. Pandemin bör rimligen liknas vid en extraordinär händelse i ljuset av de allvarliga risker och störningar för viktiga samhällsfunktioner som den bidrar till.

Med nuvarande författningsstöd kan dock inte polisen be Försvarsmakten om stöd vid bevakning av gränsövergångar mot Norge för att upprätthålla det inreseförbud som regeringen införde den 24 januari. Det står i kontrast mot situationen i Norge där hemvärnet under en längre tid stöttat polisen med att bevaka den norska gränsen mot Sverige. 

Gränspolisen har flaggat för att det inte finns tillräckligt med personal för att upprätthålla inreseförbudet från Norge. Den polisiära situationen kan bli speciellt ansträngd i län som har många gränsövergångar mot Norge, såsom Värmland, Västra Götaland och Dalarna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att agera för att tillgodose Polismyndighetens hemställan till regeringen och förbättra möjligheterna för polisen att kunna få stöd från Försvarsmakten vid extraordinära händelser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1553 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/00412 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1553 av Pål Jonson (M)
Stöd från Försvarsmakten till polisen

Pål Jonson har frågat mig om jag avser att agera för att tillgodose Polismyndighetens hemställan till regeringen och förbättra möjligheterna för polisen att kunna få stöd från Försvarsmakten vid extraordinära händelser.

Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp men myndigheten ska även med sina befintliga resurser kunna stödja civil verksamhet, inklusive Polismyndigheten, när sådant stöd är nödvändigt. Värdet av Försvarsmaktens stöd ser vi också under den pågående pandemin när Försvarsmakten nu lämnar viktigt stöd till polisen vid obemannade gränsövergångar till Norge. Myndigheterna har också samarbetat nära under exempelvis den nationella explosivämnesamnestin under 2018 och 2019.

Det finns flera regelverk på plats som ger Försvarsmakten möjlighet att stödja Polismyndigheten, som exempelvis förordningen (2002:375) om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet och lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. År 2017 infördes en särskild förordning, förordningen (2017:113) om Försvarsmaktens stöd till polisen med helikoptertransporter, enligt vilken Försvarsmakten på begäran av polisen ska utföra helikoptertransporter som är av större vikt för genomförandet av polisiära insatser. När regelverken har tagits fram har det varit en utgångspunkt att väpnad trupp inte får sättas in mot den egna befolkningen eller andra civila. Därför är det en förutsättning för sådant stöd att Försvarsmaktens personal inte får bruka våld mot enskilda. Undantaget är stöd som lämnas för att bekämpa terrorism enligt lagen (2006:343) om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning. Polismyndigheten framför i sin hemställan att myndigheten ser behov av en utökning av den lagens tillämpningsområde. Om utrymmet för Försvarsmakten att biträda polisen med rätt att bruka våld mot civila ska utvidgas, så behöver det ske efter noggranna överväganden. Polismyndighetens hemställan bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 10 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.