Militärkuppen i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:1567 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-01
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den tidigare så hyllade civila ledaren Aung San Suu Kyi (som mottagit Nobels fredspris), landets president, ett antal medlemmar ur regeringen samt regionala ministrar har av militärer förts bort från sina hem i huvudstaden Naypyidaw i gryningsräder. Landet har drabbats av en militärkupp, vilket bekräftats av militären som via egna kanaler gått ut och meddelat att all makt har tagits över av överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Det är som bekant inte första gången landet styrs av militären. Bara för ett decennium sedan lämnade Myanmar ett militärstyre efter nästan 50 år, och även efter juntans officiella fall har militären haft en oerhört stark ställning i landet då makten varit delad mellan olika generaler och civila företrädare.

Det som nu skett har inte kommit som någon större överraskning. Överbefälhavaren Min Aung Hlaing, som nu har kontrollen över landet, varnade redan i förra veckan för att det kunde bli nödvändigt att upphäva grundlagen, även om militären förnekade planer på en militärkupp. Till följd av påstått valfusk skedde ändå detta.

Det var bara ett decennium sedan Myanmar trädde ut ur närmare 50 år av militärstyre. Men makten är fortfarande delad mellan den civila regeringen och landets generaler. Att demokratin i landet därmed varit bräcklig är inte någon överraskning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera mot bakgrund av militärkuppen i Myanmar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1567 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:1567 av Markus Wiechel (SD) Militärkuppen i Myanmar, 2020/21:1594 av Fredrik Malm (L) Militärkuppen i Myanmar, 2020/21:1595 av Björn Söder (SD) Militärkuppen i Myanmar och 2020/21:1632 av Olle Thorell (S) Militärkuppen i Myanmar

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kommer att agera mot bakgrund av militärkuppen i Myanmar natten till den första februari. Fredrik Malm har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen är beredda att vidta för att motarbeta militärjuntan och främja landets demokratisering. Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder med anledning av militärkuppen i Myanmar. Olle Thorell har frågat mig hur jag och Sverige kommer att agera, enskilt och tillsammans med andra i EU och FN, för att främja en demokratisk utveckling i Myanmar. Jag väljer att besvara frågorna samlat.

Jag delar frågeställarnas djupa oro över utvecklingen i Myanmar. Regeringen ser med stort allvar på den statskupp som genomfördes natten till den första februari och följer noggrant utvecklingen.

Sverige och EU har i ett gemensamt uttalande uppmanat militären att släppa samtliga gripna, att respektera mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och valresultatet från 8 november förra året och att lösa eventuella meningsskiljaktigheter kring valet på fredlig väg. Inom EU förs nu en diskussion om ytterligare samordnade åtgärder. Restriktiva åtgärder finns sedan tidigare; vapenembargo, embargo mot vissa produkter, restriktiva åtgärder för vissa personer samt förbud mot militärt samarbete. EU har också beredskap för dialog med relevanta aktörer.

Regeringen välkomnar att situationen i Myanmar har tagits upp i FN:s säkerhetsråd och att man har kunnat enas om ett gemensamt pressmeddelande. Vi välkomnar också FN:s generalsekreterares engagemang och ansträngningar.

Vid MR-rådets session i februari-mars kommer Sverige enskilt och tillsammans med EU på olika sätt markera mot den negativa utvecklingen i Myanmar.

Sverige ser nu över eventuella konsekvenser för vårt utvecklingssamarbete, i dialog med samarbetspartners och andra givare. Diskussion har också inletts om konsekvenser för EU-biståndet.

Stockholm den 10 februari 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.