Till innehåll på sidan

Sveriges kapacitet att kartlägga spridningen av virusmutationer

Skriftlig fråga 2020/21:1580 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-01
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges kapacitet att kartlägga positiva coronaprovsvar har tidigare legat på 1 procent. Nu är målet uppsatt till 10 procent, vilket ska uppnås om fyra veckor. Det första fallet av coronamutationen från Storbritannien konstaterades redan under julhelgen. Trots det faktum att virusmutationen visat sig vara mer smittsam har dock kapaciteten att kartlägga viruset genom så kallade genomsekvenseringar varit fortsatt låg, även efter det att nya fall uppdagats i Sverige. 

Att hitta och följa upp virusmutationer är enormt viktigt. På så sätt kan man få information om virusets egenskaper och notera förändringar, exempelvis vad gäller sjukdomsförlopp och överförbarhet. I Danmark och Storbritannien har strategiska politiska beslut fattats om att satsa på helgenomsekvensering. I Danmark sekvenserar man exempelvis minst 25 procent.  

Trots att kritik har lyfts med anledning av att det svenska målet om en kapacitet på 10 procent anses vara för lågt finns det enligt Folkhälsomyndigheten för närvarande inga planer på att utöka kapaciteten ytterligare.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det uppsatta målet om att utöka kapaciteten för att kartlägga smittspridningen av virusmutationer till 10 procent är tillräckligt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1580 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00982 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1580 av Clara Aranda (SD)
Sveriges kapacitet att kartlägga spridningen av virusmutationer

Clara Aranda har frågat mig om jag anser att det uppsatta målet om att utöka kapaciteten för att kartlägga smittspridningen av virusmutationer till 10 procent är tillräckliga.

Regeringen vill att Sverige ska ha en god överblick av förekomst av olika virusvarianter. Såväl EU-kommissionen som Folkhälsomyndigheten har rekommenderat sekvensering av 10 procent av positiva fall som en målnivå. Det ska inte ses som något tak utan en nivå vi bör ligga vid eller över. I ett senare läge om vi skulle ha en stor andel av befolkningen vaccinerad och ett fåtal smittofall kan det dessutom vara aktuellt att sekvensera en betydligt högre andel av positiva prover.

Regeringen har den 4 februari gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att särskilt bevaka och utöka sekvensering, och annan analys, av särskilt intressanta varianter av SARS-CoV-2 till ändamålsenliga nivåer. Myndigheten ska även kartlägga vilka varianter som förekommer i Sverige och undersöka vilka varianter som orsakar eventuella vaccingenombrott. Det ska även säkerställas att alla regioners prover inkluderas i sekvenseringsanalyserna.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.