Till innehåll på sidan

En säker strömförsörjning till hushållen

Skriftlig fråga 2020/21:1596 av Anne-Li Sjölund (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-02
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tusentals hushåll och ett stort antal företag och offentliga verksamheter i Västernorrland har redan under årets första månad drabbats av omfattande strömavbrott, några upp till tre gånger. Ibland har avbrotten kunnat åtgärdas snabbt, andra gånger har strömavbrotten blivit långvariga. Hus har blivit utkylda och människor har tvingats från sina hem till alternativa boenden.

Orsaken till strömavbrotten är trasiga elledningar. Det är ett sedan hundra år känt faktum att kraftiga vindar, nedfallna träd och stora snömängder tynger ned elledningarna, vilka till sist ger upp för trycket och i förlängningen gör hushåll och samhällen strömlösa.

Att det snöar i Sverige och i synnerhet i Norrland på vintern kommer inte som någon överraskning för någon. Inte heller att det regelbundet faller stora mängder snö på kort tid. Det som däremot oroar är att trots denna kunskap så upprepar sig samma problem med långa och återkommande elavbrott år efter år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilka sätt arbetar regeringen för att säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning till hushåll, företag och andra verksamheter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1596 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:1596 av Anne-Li Sjölund (C)
En säker strömförsörjning till hushållen

Anne-Li Sjölund har frågat mig på vilka sätt regeringen arbetar för att säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning till hushåll, företag och andra verksamheter.

Det är självklart olyckligt att vädret ställer till sådana problem med elförsörjningen att kunderna får problem med sitt boende. Det finns i dag en stark reglering för att skydda kunderna från långa elavbrott. Enligt gällande regelverk ska den som driver nätet säkerställa att elöverföringen håller god kvalitet och att brister i överföringen ska åtgärdas om det kan ske till rimlig kostnad i förhållande till den olägenhet som uppstår om överföringskvaliteten är dålig.

Som huvudregel får inte ett avbrott vara längre än 24 timmar. Energimarknadsinspektionen har tillsyn över att elnätsföretagen efterlever dessa krav. Vid avbrott längre än 12 timmar har kunderna rätt till avbrottsersättning och ju längre avbrott desto högre blir ersättningen. Det finns vidare krav på att luftledningar över 25 kV ska trädsäkras för att minska risken för avbrott på viktiga ledningar

Det nuvarande regelverket gör det möjligt för den som driver lokalnätet i ett område att vidta de åtgärder som krävs för att skapa ett starkt nät med god elöverföring på lokal nivå. Det pågår också ett arbete inom Regeringskansliet med ett lagförslag om särskilt investeringsutrymme vilket kommer medföra större möjligheter för nätföretagen att investera i till exempel anläggningar som ökar leveranssäkerheten i elnäten.

För att tillförsäkra kapacitet även i överliggande nät och därigenom bland annat minska risken för lokal elbrist kommer Affärsverket svenska kraftnät göra omfattande investeringar i transmissionsnätet under den kommande 10-årsperioden.

Stockholm den 10 februari 2021

Anders Ygeman

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.