Till innehåll på sidan

Barns möjligheter till inflytande hos socialtjänsten

Skriftlig fråga 2020/21:1606 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-02
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På en enkät från Barnombudsmannen svarade endast 36 procent av kommunernas socialtjänster att de har fattat övergripande beslut om att barn ska vara delaktiga i beslut som rör dem. Enkäten är en del av en större enkät som Barnombudsmannen gjort under hösten och som ska presenteras i myndighetens årsrapport till regeringen i slutet av mars, men delar har redan släppts till olika medier.

Det framstår som tydligt att barnkonventionen som lag inte fått den påverkan som regeringen hoppats, och i stället för att bara införa konventionen som lag måste man genom instruktioner och förordningar styra kommunerna så att andemeningen i konventionen följs. Det påtalade Sverigedemokraterna vid behandlingen av barnkonventionen som lag.

Socialtjänsterna uppger enligt Barnombudsmannen att problemet med uppföljningen kring barnets bästa bland annat är brist på kunskap, tid och övergripande riktlinjer. Dessutom verkar frågan inte prioriteras av kommunledningarna. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer regeringen och ministern att vidta för att avhjälpa kunskapsbristen hos kommunerna och för att snarast införa övergripande riktlinjer?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1606 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1606 av Mikael Eskilandersson (SD)
Barns möjligheter till inflytande hos socialtjänsten

Mikael Eskilandersson har frågat mig vilka åtgärder regeringen och jag kommer att vidta för att avhjälpa kunskapsbristen hos kommunerna och för att snarast införa övergripande riktlinjer för att uppföljningen kring barnets bästa samt öka barns delaktighet.

Av socialtjänstlagen framgår att det vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas. Av samma lag framgår även hur uppföljning ska ske inom socialtjänstens verksamhet. Som en följd av att barnkonventionen blivit svensk lag har Socialstyrelsen tagit fram flertalet vägledningar till socialtjänsten kring hur handläggning ska ske utifrån barnets bästa. Ett av kunskapsstöden handlar just om hur de yrkesverksamma inom socialtjänst och hälso- och sjukvård kan prata med barn i svåra situationer i syfte att just öka barns delaktighet. Även i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga, som reviderades i mars 2020, framgår kravet tydligt när det gäller barns delaktighet.

Vidare har Barnombudsmannen sedan 2017 i uppdrag att stödja statliga myndigheter, kommuner och regioner i arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter.

År 2019 fick Länsstyrelsen i Dalarnas län i uppdrag av regeringen att, i samverkan med Barnombudsmannen, samordna och utveckla länsstyrelsernas tillämpning av barnets rättigheter samt stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuner och regioner. Syftet med uppdraget är att, i högre utsträckning än i dag, bidra till att tillämpningen av barnets rättigheter säkerställs i praktiken på lokal och regional nivå.

Alla dessa riktade insatser ska sammantaget bidra till att stärka barns delaktighet inom socialtjänsten. De föreskrifter och allmänna råd behövs alltjämt även om barnkonventionen har blivit lag och de kunskapsstöd som tagits fram nationellt behöver nu användas av kommunernas socialtjänster som ansvarar för handläggningen av dessa ärenden.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.