Tiggeriförbud

Skriftlig fråga 2020/21:1611 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-03
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 19 januari 2021 kom en dom från Europadomstolen för mänskliga rättigheter i fallet Lacatus mot Schweiz. Ärendet rör en rumänsk romsk kvinna som bötfälldes i Genève 2015 för att hon tiggde. Boten utfärdades med hänvisning till ett lokalt tiggeriförbud. Hon vände sig till Europadomstolen och menade att tiggeriförbudet berövade henne möjligheten till försörjning, vilket strider mot hennes rätt till privat- och familjeliv (artikel 8 i Europakonventionen).

Domstolen kom fram till att kvinnans rättigheter kränkts under Europakonventionens artikel 8. Tiggeriförbudet kunde inte rättfärdigas i det här fallet eftersom kvinnans möjlighet till överlevnad stod på spel. Domstolen menar att rätten att göra det som är nödvändigt för att överleva är inneboende i rätten till mänsklig värdighet.

Även om domen rör ett specifikt fall kan några generella slutsatser dras. Det gäller bland annat att tiggeri inte kan kriminaliseras utan att förbudet vägs mot effekten det skulle ha på dem som drabbas. I en sådan avvägning måste de enskildas utsatthet tas i beaktande. Om människor lever i extrem fattigdom, och har mycket små möjligheter att försörja sig på annat sätt än att tigga, är staternas utrymme att förhindra dem att göra det mycket begränsat under Europakonventionen.

Sverige är bundet att följa Europakonventionen, och domen har därmed prejudicerande verkan för Sverige. Femton svenska kommuner har infört tiggeriförbud eller krav på tillstånd för tiggeri. De rättsliga prövningar som genomförts av dessa inskränkningar har inte tagit hänsyn till de avvägningar som Europadomstolen gör i domen. De rättigheter som stadgas i Europakonventionen har inte alls beaktats, vilket är en allvarlig brist som Vänsterpartiet och flera människorättsorganisationer påtalat. Även om domen inte behandlar de inskränkningar som finns i Sverige är det mycket möjligt att de skulle anses strida mot Europakonventionen vid en prövning. Frågan är om regeringen är nöjd med den ovissheten eller vill säkerställa ett starkare skydd för de mest utsatta. Ska Sverige konsekvent balansera på gränsen det tillåtna?

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ta något initiativ med anledning av Europadomstolens dom den19 januari 2021 i fallet Lacatus mot Schweiz?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1611 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju202 1/ 00459 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1611 av Christina Höj Larsen (V) Tiggeriförbud

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser att ta något initiativ med anledning av Europadomstolens dom den 19 januari 2021 i fallet Lacatus mot Schweiz.

Jag vill börja med att understryka att regeringen är bekymrad över att personer som vistas tillfälligt i Sverige tigger för sin försörjning och att denna grupp lever under ovärdiga förhållanden. Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa utsatthet, stärka det straffrättsliga skyddet mot människohandel och människoexploatering samt underlätta för Polismyndigheten och andra myndigheter att agera mot brottslighet som förekommer. Det är också en polisiär uppgift att upprätthålla allmän ordning och ingripa till exempel när personer uppträder ordningsstörande eller begår brott.

Vidare har länsstyrelserna under 2020 ansvarat för regionala kompetensutvecklingsinsatser i frågor som rör utsatta EU/EES-medborgare, riktade mot myndigheter, kommuner och de av det civila samhällets organisationer som möter målgruppen. Kompetensutvecklingsinsatserna har utgått från regionala behov och är baserade på kunskapsstöd från statliga myndigheter samt den kunskap och information som sammanställts av den nationella samordningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län 2016–2019.

Det finns som bekant inget nationellt förbud mot tiggeri i Sverige. Flera kommuner har dock infört förbud eller tillståndskrav gällande tiggeri genom lokala ordningsföreskrifter. Det kommunala självbestämmandet är starkt i Sverige. Regeringen analyserar Europadomstolens dom.

Jag följer frågan om hur man bekämpar utsatthet bland personer som vistas i Sverige och som tigger för sin försörjning noga.

Stockholm den 10 februari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.