Snuspolitik baserad på fakta

Skriftlig fråga 2020/21:1613 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-03
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Svenska kvinnor röker mer än män och svensken röker mindre än andra européer.

Det har doktor Lars Ramström vid Institutet för tobaksstudier konstaterat. Han har även konstaterat att detta beror på det svenska snuset. Att snusa i stället för att röka leder till färre tobaksrelaterade dödsfall i Sverige. Eftersom kvinnor röker i högre utsträckning än män så borde en övergång från röktobak till snus förordas.

Trots denna vetenskap har regeringen inte infört en skademinimeringsprincip i den svenska tobakspolitiken.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att införa en skademinimeringsprincip i tobakspolitiken för att minska rökning och skaderelaterade sjukdomar hon kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1613 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1613 av Åsa Coenraads (M)
Snuspolitik baserad på fakta

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser att införa en skademinimeringsprincip i tobakspolitiken för att minska rökning och skaderelaterade sjukdomar hos kvinnor.

Rökning är en av de främsta förebyggbara riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död, men snusning ökar också risken för ohälsa och sjukdom. Det finns tillräcklig kunskap om snusets skadeverkningar för att avråda från snus. Snusets skadliga effekter jämförs ofta med rökningens, men en sådan jämförelse är vansklig då få produkter eller beteenden är så hälsofarliga som just rökning. Socialstyrelsen rekommenderar inte snus för rökavvänjning. Det finns andra effektiva åtgärder för rökavvänjning som har vetenskapligt stöd.

Det övergripande målet för regeringens tobakspolitik har under lång tid varit att minska allt tobaksbruk, även bruket av rökfria tobaksprodukter så som snus, och förhindra att minderåriga börjar använda tobak. Målet antogs av riksdagen 2011 och har därefter fastställts i regeringens reviderade strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016–2020, ANDT-strategin. Regeringen kommer inom kort att lämna över förslag till en förnyad strategi till riksdagen. I den nya strategin kommer målet för regeringens tobakspolitik under de kommande fyra åren att framgå.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.