Säkerhetskrav för leksaker

Skriftlig fråga 2020/21:163 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-05
Överlämnad
2020-10-06
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Konsumentverket har nyligen utfört en marknadskontroll av CE-märkta leksaker, vilken visade på brister i många fall. Undersökningen gällde bland annat om leksaken tål att dras och ryckas i utan att delar lossnar samt även om det fanns tillräcklig information och säkerhetsmärkning. Kontrollen visade att 4 av 15 leksaker hade allvarliga säkerhetsbrister och att ytterligare 6 saknade rätt märkning och varningsdeklaration. Endast 5 av de 15 provade leksakerna klarade provningen utan anmärkning. Enligt Konsumentverket har det på senare tid skett en negativ förändring inom leksaksbranschen, från att den tidigare har fungerat relativt väl.

Detta är riskabelt, särskilt för små barn som kan få lösa delar i halsen, vilket kan leda till skador och i värsta fall dödsfall.

Problematiken är av två olika slag:

  1. Många sålda leksaker har säkerhetsbrister, även bland de produkter som är CE-märkta.
  2. Det brister i systemet för garanterad säkerhetsmärkning, eftersom CE-märkningen ska garantera uppfyllda säkerhets- och lagkrav men uppenbarligen inte gör det.

Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom CE-märkning av produkten försäkrar tillverkaren att den uppfyller väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskrav i relevanta direktiv. Märkningen fungerar som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Det är uppenbart att någonting inom systemet med CE-märkningen brister. Konsumentverkets kontroll visar också att åtgärder behövs för att handeln ska säkerställa säkra leksaker till konsumenterna. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att leksaker, med eller utan CE-märkning, som försäljs till konsumenter håller erforderlig kvalitet avseende säkerhetskrav?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:163 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/04019

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:163 av Angelica Lundberg (SD)

Säkerhetskrav för leksaker

Angelica Lundberg har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att leksaker med eller utan CE-märkning som säljs till konsumenter håller erforderlig kvalitet avseende säkerhetskrav.

Barn är en extra skyddsvärd grupp i produktsäkerhetssammanhang. Varor som helt eller delvis är utformade eller avsedda för barn under 14 år får tillhandahållas endast om kraven i lagen om leksakers säkerhet, och de föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen, är uppfyllda. För leksaker till små barn, dvs. barn upp till tre år, finns det särskilda regler. En leksak får inte innebära någon risk för barns hälsa eller säkerhet när den används på avsett sätt, eller på ett sätt som kan förutses med hänsyn till barns beteende. En leksak som överensstämmer med en harmoniserad standard förutsätts uppfylla de grundläggande säkerhetskraven. Innan en leksak släpps ut på marknaden måste tillverkaren säkerställa att leksaken uppfyller säkerhetskraven och se till att leksaken förses med ett CE-märke.

Det marknadskontrollprojekt som Angelica Lundberg beskriver är ett bra exempel på hur en tillsynsmyndighet genom en effektiv marknadskontroll upptäcker näringsidkare som inte följer gällande regelverk. Konsumentverket har inlett marknadskontrollärenden mot de företag som ansvarar för leksakerna med säkerhetsbrister, vilket lett till att vissa leksaker ska återkallas och andra måste förses med korrekt information innan de får fortsätta säljas. Konsumentverket kommer också fortsätta informera näringsidkare om gällande säkerhetskrav för leksaker. Det faktum att det säljs CE-märkta leksaker som inte uppfyller säkerhetskraven visar på vikten av en väl fungerande marknadskontroll och ett proaktivt informationsarbete gentemot berörda aktörer och är inte ett tecken på att CE-märkningen inte fungerar.

Enligt Konsumentverket uppfyller leksaksbranschen i relativt hög utsträckning lagstiftningens krav, men idag säljs leksaker i allt större omfattning även av aktörer som inte har försäljning av leksaker som huvudfokus.

Marknadskontroll av leksaker omfattas av EU:s nya marknadskontrollförordning och det innebär utökade tillsynsmöjligheter samt befogenheter för berörda myndigheter, bl.a. Konsumentverket.

Regeringen följer noga utvecklingen på området.

Stockholm den 14 oktober 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.