Europeisk solidaritet under coronapandemin

Skriftlig fråga 2020/21:1634 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den pandemi som nu rasar över världen skördar sina offer och utgör en kraftig samhällspåfrestning. Sverige är med sina mörka och höga dödssiffror ett av EU-länderna som hittills visar sig ha svårast att hantera covid-19 och förhindra massiv död. Under de senaste tolv månaderna har olika länder trots egna svårigheter, påfrestningar och umbäranden ändå försökt visa varandra solidaritet.

Patienter har transporterats till andra EU-länder för kvalificerad vård. Det har delats på medicin och materiel. Motsatsen har också kunnat iakttas i pandemins början med länder som först efter påtryckningar lyckats stå bakom den inre marknadens fria rörlighet och därmed låtit materiel enligt upprättade avtal fraktas vidare till kunder och mottagare i andra länder.

Nu under den så kallade andra vågen drabbas och plågas åter EU-länder. Särskilt utsatt är detta halvårs ordförandeland Portugal. Medier rapporterar om hur andra stater bistår Portugal. Bland annat Tyskland, som uppges ha sänt materiel såsom respiratorer. Under våren 2020 gjordes jämförelser av hur olika EU-länder bistått varandra, och i dessa kom Sverige oftast mycket dåligt ut.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har Sverige för avsikt att visa samma typ av europeisk solidaritet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1634 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1634 av Hans Wallmark (M)
Europeisk solidaritet under coronapandemin

Hans Wallmark har frågat mig om Sverige har för avsikt att visa europeisk solidaritet med bakgrund av medierapporter om hur andra stater bistår Portugal.

Statsministern har varit i kontakt med Portugals premiärminister António Costa och jag har varit i kontakt med hälsominister Marta Temido. Båda har visat sin tacksamhet för det stöd som Sverige har erbjudit. Hittills har ingen konkret förfrågan inkommit till någon av oss eller via EU:s civilskyddsmekanism.

Många länder i Europa har tyvärr drabbats hårt av en andra och tredje våg av pandemin under hösten och vintern, mycket hårdare än Sverige även om vi också drabbats. Det är därför inte riktigt att peka ut Sverige som särskilt drabbat då vi nu snarare visar siffror som är nära genomsnittet för EU-länderna.

Att vara solidarisk mot andra länder är viktigt. Regeringen har därför avsatt medel för att göra det möjligt att skänka eller sälja överskott av sjukvårdsutrustning som staten äger till länder inom EU, EES/EEA, Schweiz samt Storbritannien. Sverige är även beredd att svara upp på frågor om hjälp och stöd som kommer in via EU:s civilskyddsmekanism.

Utöver detta har Sverige administrativt genomfört vidareförsäljning av vaccin mot covid-19 till Norge och Island, samt i vissa fall Schweiz och Bulgarien.

En av de viktigaste faktorerna för att hantera pandemin har varit att säkra tillgången på personal, utrustning och mediciner. Vi fortsätter därför att betona vikten av en välfungerande inre marknad med fri rörlighet och fri handel även i tider av kris.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.