Till innehåll på sidan

Prioriteringsordningen i fråga om vaccinationerna

Skriftlig fråga 2020/21:1640 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att de som tillhör medicinska riskgrupper och de som arbetar i frontlinjen mot sjukdomen ska vaccineras först är självklart. Att regeringen och Folkhälsomyndigheten vill att faktorer som födelseland, socioekonomisk status och boendesituation ska vara vägledande för vem som ska få vaccin först i alla vaccinationsfaser väcker dock många frågor. Detta ska enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten gälla även i fas 4, det vill säga den allmänna vaccinationen.

Det är svårt att förstå informationen på annat sätt än att den som jobbar och fullt ut deltar i samhället prioriteras ned. Att nedprioritera dem som arbetar och anstränger sig är fel väg att gå för ett land som vill hålla ihop.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Kan ministern förtydliga vad hon menar med att andra riskfaktorer än de rent medicinska, såsom socioekonomiska faktorer, utbildningsnivå och födelseland, ska prioriteras i alla vaccinationsfaser och hur det konkret ska tillämpas och följas i praktiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1640 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1640 av Niklas Wykman (M)
Prioriteringsordningen i fråga om vaccinationerna

Niklas Wykman har frågat mig om jag kan förtydliga vad jag menar med andra riskfaktorer än de rent medicinska, såsom socioekonomiska faktorer, utbildningsnivå och födelseland, ska prioriteras i alla vaccinationsfaser och hur det konkret ska tillämpas och följas i praktiken.

Vaccination är vård och ska ske efter behov – inte efter betalningsförmåga. Därför vaccineras äldre först tillsammans med personal inom vård och omsorg samt hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa grupper. Förutom ålder och medicinska tillstånd har det visats att socioekonomiska faktorer ökar risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att dessa faktorer ska beaktas i vaccinationsarbetet.

Det handlar inte om att hela grupper utifrån socioekonomi ska gå före, utan om att samhället måste vara noggrant med att nå hela befolkningen. Särskilda insatser kan behövas riktas till olika grupper. Till exempel till personer som av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder och därmed har en ökad risk för att bli smittade och sprida smittan vidare. Det kan bland annat gälla personer som lever i socialt utsatta situationer.

Hur man går tillväga för att följa prioritetsordningen svarar regionerna för. De åtgärder som tas syftar till att nå en så hög vaccinationstäckning som möjligt, i enlighet med regeringens och Sveriges Kommuner och Regioners överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Jag vill återigen betona att vaccination ska ske efter behov, inte efter ställning på arbetsmarknaden. Samtidigt vill jag påpeka att många personer i socialt utsatta situationer arbetar, anstränger sig och deltar fullt ut i samhället, till skillnad från vad Niklas Wykman antyder.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.