Svenska reserestriktioner mot Norge

Skriftlig fråga 2020/21:1653 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-05
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I snart ett år har vi nu levt med en stängd gräns mot Norge, med allt vad det innebär av bekymmer och påfrestningar för oss som bor och verkar längs gränsen. Vanligtvis är gränsen bara ett streck på kartan, och den betyder väldigt lite i verkligheten. Det ändrade sig radikalt under mars 2020.

Förra veckan hänföll Sverige till att införa gränsstängningar på det sätt som våra grannländer gjort tidigare, detta trots att vi redan hade kända fall av den brittiska mutationen av coronaviruset i Sverige. Således är nu gränsen stängd, med restriktioner från båda regeringarna och med fysiska hinder vid gränspassagerna.

Här längs gränsen mot Norge är gränsäktenskap mycket vanliga. Jag är själv resultatet av ett sådant och har därmed stora delar av min släkt i Norge, vilka jag inte träffat på snart ett år. Vi är många som lever på detta splittrade sätt nu. Med anledning av den senaste utvecklingen har jag fått flera frågor från båda sidor av gränsen om hur man gör om någon närstående på andra sidan gränsen bli akut sjuk. Detta oavsett åt vilket håll man vill passera gränsen.

Med anledning av detta har jag frågat polisen i Bergslagen, som vi lyder under i Värmland, och fått följande svar:

För närvarande och fram till den 14 februari 2021 gäller ett inreseförbud för utländska medborgare som vill resa in i Sverige från Norge, om man inte omfattas av något av gällande undantag. Vilka undantagen är framgår av information på vår hemsida www.polisen.se.

Polismyndigheten lämnar inte något förhandsbesked om vilket beslut som kommer att fattas vid gränsövergång. Prövningen och bedömningen sker vid det aktuella tillfället och den aktuella gränsövergången när man har tillgång till all relevant information och alla förutsättningar i det enskilda ärendet. 

Om man söker vidare på polisens hemsida finner man att trängande familjeskäl ska ses som ett undantag och att man ska få tillåtelse att resa in i Sverige.

Här kommer det alltså an på den enskilde polistjänstemannen som står vid gränsen huruvida den litar på en person som vill komma över för att denne har en närstående som är akut sjuk på väg till sjukhus eller kanske döende.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Tänker statsrådet ta något initiativ för att skapa en bättre förutsägbarhet i fråga om villkoren för att korsa gränsen till Norge?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1653 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/00501 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på riksdagsfråga 2020/21:1653 av Kjell-Arne Ottosson (KD) Svenska reserestriktioner mot Norge

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om jag tänker ta något initiativ för att skapa en bättre förutsägbarhet i fråga om villkoren för att korsa gränsen till Norge.

Pandemin har drabbat oss alla på ett sätt som har inneburit tragedier och uppoffringar för ett oräkneligt antal människor i världen. Så även för oss i Sverige. De beslut som regeringen har behövt fatta och de åtgärder som har behövt vidtas, är en avvägning mellan att med kraft bekämpa pandemin och att säkerställa att konsekvenserna av åtgärderna inte får bli för svåra för vårt samhälle.

Beslutet avseende inreseförbud mot bland annat Norge har varit nödvändigt för att försöka förhindra ytterligare spridning av det muterade coronaviruset. Norge har även de ett inreseförbud där man sedan tidigt i januari har krävt ett negativt provsvar för covid-19 som villkor för att få resa in i landet. Senare i januari skärpte man dessutom sina krav ytterligare. De undantag som regeringen har beslutat om i den svenska förordningen är avsedda att försöka mildra några av de svårigheter som finns i den situation som vi befinner oss i. Samtidigt måste man också se till inreseförbudets syfte, att försöka hejda coronavirusets spridning.

De undantag som finns i förordningen om inreseförbudet omfattar bland annat trängande familjeskäl, precis som Kjell-Arne Ottosson nämner. Exakt hur det begreppet ska tolkas och tillämpas är i likhet med annan lagstiftning en fråga för myndigheterna. När det gäller inreseförbudet vet jag att Polismyndigheten arbetar internt med rättsliga anvisningar, att den enskilde polismannen har stöd från beslutsfattare och att man kontinuerligt utvärderar sin tolkning och tillämpning för att den ska bli så klar och förutsebar som möjligt.

Jag är väl medveten om de påfrestningar som såväl pandemin som inreseförbudet medför. Regeringen fortsätter att ha en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och följer utvecklingen av smittläget noga, inte minst i våra nordiska grannländer. Det kan på både lång och kort sikt bli aktuellt med såväl lättnader som skärpningar för olika kategorier av resenärer. Regeringen är beredd att med mycket kort varsel vidta de åtgärder som behövs.

Stockholm den 17 februari

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.