Till innehåll på sidan

Arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap runt om i världen

Skriftlig fråga 2020/21:1663 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-08
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Runt om i världen utsätts miljontals kvinnor dagligen för en förtryckande och våldsam hederskultur. Detta begränsar kraftigt deras möjligheter att leva sina liv så som de själva önskar. Familjens och släktens heder sätts i första rummet, och kvinnan tvingas underordna sig mannen. Kvinnan har då ingen röst i olika frågor som borde vara självklara att de ska få styra över själva, såsom utbildning och vem man vill gifta sig med. Oftast arrangeras deras äktenskap utan hänsyn till kvinnans egna önskemål och vilja. I vissa fall trolovas flickor i tidig ålder för att sedan giftas bort när de blivit äldre. När hon väl gifts bort ses hon ofta som en slav i den nya familjen. Kvinnan tvingas till ett liv med någon hon själv inte har valt. Ett liv underordnat mannen där kvinnan inte får säga emot mannens sexuella begär. Oftast används kvinnor som ett sätt att köpa sig in i en mer åtråvärd släkt, men ett äktenskap kan även vara en lösning vid en pågående släktfejd.

Alla människor ska ha rätt att kunna välja sin egen partner, oavsett vad man har för kön. Sverige behöver bli bättre på att driva den frågan både i Sverige och utomlands.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att stärka kvinnors rätt att välja sin egen partner runt om i världen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1663 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:1661 Könsstympning runt om i världen, 2020/21:1662 Kvinnors rätt till utbildning och 2020/21:1663 Arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap runt om i världen, av Sara Gille (SD)

Sara Gille har frågat utrikesminister Ann Linde på vilket sätt hon och regeringen arbetar mot könsstympning runt om i världen och för att hjälpa dem som drabbats, för att främja och uppmärksamma kvinnors och flickors rätt till utbildning globalt och för att stärka kvinnors rätt att välja sin egen partner runt om i världen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Jag väljer att svara samlat på Sara Gilles frågor.

Jag känner ett stort engagemang för de mer än 200 miljoner flickor och kvinnor som har utsatts, och alla de miljoner som riskerar att utsättas, för könsstympning, för alla de flickor och kvinnor som utsatts för tvångs- eller barnäktenskap, för de mer än 120 miljoner flickor som, fram till 2030, riskerar att giftas bort före sin 18 årsdag, för de 130 miljoner flickor som inte går i skolan, och för de 750 miljoner vuxna som inte är läs- och skrivkunniga, varav två tredjedelar kvinnor.

Covid-19-pandemin har förvärrat situationen ytterligare och de framsteg som gjorts för att uppnå målen i Agenda 2030 riskerar nu att gå tillbaka. Nedstängning av skolor har påverkat 1,6 miljarder skolelever i världen. Det har stora konsekvenser för lärandet men riskerar även leda till att våld, barnarbete, tonårsgraviditeter, könsstympningar, sexuella utnyttjanden och barnäktenskap ökar. Flickor utgör därför en särskilt utsatt grupp som riskerar att inte återvända till skolan. Arbetet med dessa frågor har även försvårats de senaste åren inte minst p.g.a. Mexico City Policy och den tidigare amerikanske administrationens politik på området. Sverige har varit initiativtagare till She Decides och stått emot den press som varit. Nu ser vi ändringar hos USA vilket förhoppningsvis kommer underlätta arbetet. 

Gemensamt för dessa frågor är att de omfattas av, eller är nära kopplade till, regeringens feministiska utrikespolitik. Där ingår flickors och kvinnors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, inklusive frihet från tvångs- eller barnäktenskap, rätt till utbildning samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som en central del. Under 2020 har vi haft särskilt fokus på kvinnors och flickors ekonomiska egenmakt och rättigheter, där SRHR och flickors rätt till skolgång utgör viktiga faktorer. Detta arbete fortsätter inom ramen för initiativet ”Generation Equality Forum” i ett samarbete mellan UN Women, Frankrike och Mexiko där Sverige leder en av sex jämställdhetskoalitioner, den för ekonomisk jämställdhet.

Internationella regelverk utgör bas och grundförutsättning för genomförande på landnivå. Det politiska motståndet mot SRHR har ökat, inte minst vad gäller tillgång till säker och laglig abort, sex- och samlevnadsundervisning och hbtqi-personers åtnjutande av SRHR. Sverige verkar därför aktivt för att försvara hittills etablerat SRHR-språk samt göra framsteg där det är möjligt. För att nå politisk framgång krävs strategiskt samarbete med likasinnade länder. Vi kan glädja oss åt att vi, genom intensivt arbete i så väl New York som vid våra ambassader i berörda länder, lyckas att mobilisera allt fler länder att uttrycka stöd för SRHR.

Genomförandet kräver resurser och Sverige är en av de största finansiärerna till SRHR, runt 6 procent av vårt totala bistånd går årligen till SRHR-insatser. På landnivå innefattar Sveriges SRHR-bistånd insatser som inkluderar sex- och samlevnadsundervisning, ökad tillgång till preventivmedel och säker abort, ungdomsvänlig service, förebyggande av sexuellt och könsrelaterat våld, förebyggande och behandling av hiv, hbtqi-personers hälsa och rättigheter samt arbete mot barnäktenskap och könsstympning. Det svenska stödet till utbildning bygger på en helhetssyn på lärande, med fokus på att stärka nationella utbildningssystem.

Vid sidan av bilaterala insatser ger Sverige ett stort stöd till multilaterala och internationella organisationer som har en viktig roll för att mobilisera internationellt stöd för både SRHR och utbildning. Vi är en ledande givare och partner till FN:s befolkningsfond (UNFPA), FN:s organisation för jämställdhet och kvinnors egenmakt (UN Women) och FN:s Barnfond (UNICEF) och det Globala Partnerskapet för Utbildning (GPE). I dessa arbetar man både normativt och operativt med dessa frågor, såväl lokalt, regionalt som globalt.

Sveriges breda arbete för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter får genomslag i världen, och kommer att fortsätta.

Stockholm den 17 februari 2021

Per Olsson Fridh

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.