Smittspårningsapplikation

Skriftlig fråga 2020/21:1668 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-08
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige bör som ett av världens mest digitaliserade länder ligga i framkant när det kommer till digitala lösningar under pandemin. Sorgligt nog är vi ett av bara fyra länder i Europa som fortfarande inte använt oss av mobilapplikationer i syfte att smittspåra. Att vi fortfarande inte använder oss av denna möjlighet är häpnadsväckande, inte minst mot bakgrund av att vi nu, trots att vi inte klarat av en andra våg av covid-19, ser ut att få en tredje betydligt mer allvarlig våg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tog redan i våras fram en applikation, i syfte att främja folkhälsan. Det var ett lovvärt och välkommet initiativ, som dock av skäl man bara kan spekulera kring stoppades av Folkhälsomyndigheten. Som det mesta rörande den senare myndighetens beslut lär ställningstagandet ha lett till fler dödsfall, och det har definitivt minskat människors möjlighet att på ett tryggare sätt röra sig i samhället.

När ett arbete med applikationen redan påbörjats borde det inte vara särskilt komplicerat att ta fram en applikation. Det har som bekant med framgång använts i större delen av världen, varför det inte bör finnas några skäl för regeringen att inte fullt ut utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Den handlingsförlamning vi har sett under pandemin från såväl regering som myndigheter har lett till att vi nu med stormsteg närmar oss 12 000 dödsoffer, vilket kan jämföras med Norges knappt 600 dödsoffer. Det bör inte finnas något tvivel, hos någon, om att denna tragedi inte är en slump. Ansvaret ligger på regeringen.

Socialminister Lena Hallengren önskas svara på följande fråga:

 

Varför har ministern fortfarande inte verkat för införandet av en smittspårningsapplikation likt de flesta andra länder i Europa, och kan vi förvänta oss att initiativ tas i syfte att införa detta i Sverige inom en snar framtid?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1668 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1668 av Marcus Wiechel (SD)
Smittspårningsapplikation

Marcus Wiechel har frågat mig varför jag fortfarande inte har verkat för införandet av en smittspårningsapplikation likt de flesta andra länder i Europa och om initiativ kommer tas i syfte att införa detta i Sverige inom en snar framtid.

Olika typer av applikationer (appar) som verktyg för att spåra smittspridning kan i olika utsträckning stödja eller underlätta smittspårningsarbetet för olika aktörer. Om sådana appar ska användas är det dock av yttersta vikt att bl.a. skyddet för den personliga integriteten upprätthålls. Just svårigheter kring integritetsfrågor har lett till att flera europeiska länder som utvecklat smittspårningsappar har slutat använda dem, bl.a. i Norge.

För att en smittspårningsapp ska fylla sin funktion krävs också att en väldigt stor andel av invånarna använder den. Många av länderna i Europa har haft för få användare för att det ska få någon tydlig effekt.

Folkhälsomyndigheten har tidigare lyft att det även finns andra aspekter som behöver utredas vidare innan en eventuell app kan börja användas i Sverige, t.ex. hälso- och sjukvårdens förutsättningar för att hantera en sådan app.

Mot denna bakgrund gav regeringen den 5 november 2020 E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra kartläggningar av hur digitala stöd kan stärka och förenkla


smittskyddsarbetet i Sverige och Europa. Uppdragen ska redovisas senast den 1 april 2021.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.