Till innehåll på sidan

Negativt covidtest samt karantänstvång vid inresa

Skriftlig fråga 2020/21:1670 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-08
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 3 februari fattade regeringen ett beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test för pågående infektion vid inresa till Sverige. Som rörande närapå alla andra restriktioner som regeringen infört kommer det alldeles för sent, vilket uppenbarligen också kostat vårt land såväl människoliv som ett lidande bland befolkningen. Ansvaret för detta är regeringens.

Även om det nu är glädjande att regeringen inför en för många sedan länge självklar åtgärd blir det en aning löjeväckande. Likt så många andra åtgärder är det nämligen urvattnat. Införandet av munskyddsrekommendationer inom kollektivtrafiken är ett tydligt exempel: Det är inget krav, utan bara en rekommendation, och gäller enbart under vissa tider. Vi vet således att regeringens brist på handlingskraft återigen skadeskjuter nödvändiga åtgärder.

Vad är då problemet med det nya kravet på ett negativt covidtest för inresande? Detta krav må ha kommit nästan ett år för sent men gäller ändå oavsett varifrån man reser, vilket är förvånansvärt bra. Problemet är brasklappen med alla undantag för dem som inte behöver lämna detta covidtest: personer under 18 år, personer som bor i Sverige, personer som utför, deltar i eller är föremål för hälso- och sjukvårdstransporter, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, personer med trängande familjeskäl, personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl, personer som i Sverige ska genomgå operation eller annan vård som inte kan anstå, personer som passerar gränsen som ett led i utövandet av renskötsel, sjömän samt personal inom ramen för internationell polis.

Listan på undantag är lång. Vidare har vem som helst rätt att söka asyl i Sverige (även om inte alla beviljas), varför också vem som helst har en möjlighet att kringgå dessa krav. Till skillnad från andra länder finns ej heller något karantänstvång för personer som reser till Sverige.

Statsrådet Mikael Damberg önskas svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av smittorisken, hur kan statsådet ur folkhälsosynpunkt motivera så många undantag i kravet på negativt covidtest vid inresa till Sverige, och varför saknas det i dag karantänstvång vid inresa?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1670 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju202 1 / 00498 Ju2021/00524 Justitiedepartementet I nrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1638 av Björn Söder (SD) Avsaknad av krav på ett negativt covid-test för asylsökande och på fråga 2020/21:1670 av Markus Wiechel (SD) Negativt covid-test samt karantänstvång vid inresa

Björn Söder har frågat mig av vilket skäl asylsökande har undantagits från kravet på att kunna visa upp ett negativt covid-test och hur jag säkerställer att undantaget inte påverkar smittspridningen. Därtill har Markus Wiechel frågat mig hur jag, mot bakgrund av smittorisken och ur folkhälsosynpunkt, kan motivera så många undantag i kravet på negativt covidtest vid inresa till Sverige och varför det saknas karantänstvång vid inresa.

Regeringen har beslutat om generella inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige. För att regleringen ska vara ändamålsenlig och inte medföra orimliga konsekvenser har det varit nödvändigt att göra vissa undantag från testkravet, t.ex. för att säkra leveranser av nödvändigt gods såsom vaccin, för att den gränsnära arbetspendlingen ska kunna fungera och för att barn ska kunna träffa sina föräldrar.

Förordningarna om tillfälligt inreseförbud påverkar inte rätten att söka asyl. Att ett undantag har införts för personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl är ett förtydligande om vad som redan gäller enligt Sveriges internationella åtaganden. Även utan ett sådant uttryckligt undantag skulle det alltså inte vara möjligt att med stöd av förordningarna avvisa en asylsökande.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige från utlandet testar sig för covid-19 och stannar hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige. Fem dagar efter ankomsten från utlandet bör resenären enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ta ett andra test. Regeringen fortsätter att ha en tät dialog med Folkhälsomyndigheten om det internationella smittläget och det eventuella behovet av nya åtgärder kopplade till inresor från utlandet. Sådana åtgärder kan bestå av såväl rekommendationer om t.ex. testning och isolering i samband med inresa som ändringar i förordningarna som reglerar det tillfälliga inreseförbudet.

Stockholm den 17 februari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.