Till innehåll på sidan

Användningen av alkohollagen respektive pandemilagen

Skriftlig fråga 2020/21:1693 av Peter Helander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-08
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Som Centerpartiets talesperson för besöksnäringspolitik träffar jag många förtvivlade företagare inom branschen som känner att regeringen ägnar sig åt signalpolitik i stället för att fatta beslut som kan minska smittspridningen på riktigt.

Regeringen använder sig av alkohollagen för att begränsa smittspridningen, vilket har gjort att vi just nu har lika många tolkningar av beslutet som vi har kommuner. I vissa kommuner måste restaurangen stänga 30 minuter efter klockan 20 på kvällen medan andra tillåter att gästerna får sitta kvar till 22.

Den stora frågan är ändå om regeringen verkligen tror att smittspridningen minskar genom att restauranger med coronaanpassad bordsservering och en à la carte-meny tvingas sluta servera vin klockan 20.00 och förpassa ut gästerna genom dörren 20.30 – samtidigt som pizzerian tvärs över gatan har öppet in på natten.

Riksdagen har snabbt fått igen en pandemilag, och den stora frågan som alla ställer sig är varför regeringen använder sig av alkohollagen nu när man har fått ett mycket bättre och effektivare verktyg i form av pandemilagen.

Genom pandemilagen kan regeringen, i samtal med branschen, göra skillnad på riktigt för att minska smittspridningen samtidigt som många jobb och företag kan räddas.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Tänker regeringen använda sig av pandemilagen i stället för alkohollagen för att både minska smittspridningen och rädda en hel bransch och alla de jobb som den skapar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1693 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1693 av Peter Helander (C) Användningen av alkohollagen respektive pandemilagen

Peter Helander har frågat mig om regeringen tänker använda sig av pandemilagen i stället för alkohollagen för att både minska smittspridningen och rädda en hel bransch och alla de jobb som den skapar.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen regleras varken genom lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (den så kallade pandemilagen) eller genom alkohollagen. Det är i stället lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som, sedan den trädde i kraft den 1 juli 2020, används för att minska risken för smittspridning på serveringsställen. Bestämmelserna i lagen och anslutande föreskrifter innebär att den som driver ett serveringsställe ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Lagen gäller till utgången av maj 2021 men föreslås förlängas till utgången på september. Eftersom det redan finns ett särskilt regelverk för att förhindra smittspridning på serveringsställen gjorde regeringen, vid pandemilagens tillkomst, bedömningen att sådan verksamhet inte skulle regleras i den lagen.

Utöver de smittskyddsåtgärder som redan vidtagits med stöd av lagstiftningen har regeringen beslutat att fortsatt förlänga det tillfälliga förbudet mot att servera alkohol under vissa tider på dygnet. Beslutet baserar sig på en bedömning från Folkhälsomyndigheten om att gällande restriktioner, vare sig de meddelats i form av bindande regler eller rekommendationer, bör ligga fast i ytterligare minst 3–4 veckor. Detta då även små försämringar i allmänhetens följsamhet till gällande smittskyddsrestriktioner mycket kraftigt skulle öka risken för en tredje våg av covid-19 i Sverige.

För stora delar av samhället innebär coronavirusets spridning omfattande svårigheter och utmaningar och många branscher och företagare drabbas hårt ekonomiskt till följd av viruset, inte minst restaurangbranschen. Det är regeringen väl medveten om och för en nära dialog med både branschen, parterna och enskilda företag. Regeringen har mot denna bakgrund presenterat en rad stödåtgärder som tar sikte på olika problem för att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för landets företag och löntagare att överbrygga de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin. Regeringen följer utvecklingen noga och är redo att fatta de beslut som krävs för att motverka krisens negativa effekter på företagen och samhället.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.