Allmän vaccinering

Skriftlig fråga 2020/21:1726 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19. Att detta sker hör numera till vanligheterna; omständigheterna förändras och riktlinjer behöver revideras. Utifrån dessa nya rekommendationer föreslår Folkhälsomyndigheten att grupper med störst behov av skydd fortsatt prioriteras i olika faser från 1 till 4, där 1 är mest prioriterad.

Men den här gången var beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att socioekonomiska faktorer ska beaktas när man bestämmer vem som får vaccin före andra. Materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter och levnadsvanor ska vägas in när turordningen bestäms för vem som ska prioriteras.

I den nationella planen för vaccination sägs även uttryckligen att papperslösa ska prioriteras inom fas 3, något som innebär förtur gentemot alla svenska medborgare som hamnat i fas 4.

Risken är stor att en sådan här prioriteringsordning kommer att orsaka gränsdragningsproblematik för alla som är involverade i vaccineringen. För att inte tala om de uppenbara riskerna att det skapar splittring och spär på polariseringen i samhället.

Med anledning av ovanstående vill fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att den allmänna vaccineringen förblir just allmän?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1726 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1660 av Björn Söder (SD) Prioriterande av utlänningar som vistas illegalt i Sverige, fråga 2020/21:1666 av Markus Wiechel (SD) Förtur till vaccination för illegala invandrare, fråga 2020/21:1677 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Prioriteringsordningen och avseende covid-19-vaccinationen och fråga 2020/21:1726 av Marléne Lund Kopparklint (M), , Allmän vaccinering

Björn Söder har frågat mig om huruvida jag anser det rättvist att utlänningar som vistas illegalt i Sverige prioriteras före svenskar, och om inte, vilka åtgärder jag tänker vidta för att ändra denna prioriteringsordning.

Markus Wiechel har frågat mig på vilka grunder jag kan motivera att man väljer att i vaccinationsordningen prioritera människor som till och med saknar den lagliga rätten att vistas i Sverige framför svenska medborgare eller personer med giltigt uppehållstillstånd.

Camilla Waltersson har frågat mig om jag fortfarande står fast vid den prioritetsordning som jag och Folkhälsomyndigheten presenterade den 4 februari, och varför det i så fall är viktigt att till exempel ”papperslösa” i varierande ålder ska få covid-19-vaccin före svenska medborgare i åldern 50–59 år.

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om vilka åtgärder jag är villig att vidta så att den allmänna vaccineringen förblir just allmän.

Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att ta fram en nationell operativ plan för vaccination mot covid-19. I uppdraget ingår bland annat framtagandet av en prioritetsordning. Den nationella planen för genomförande av vaccineringen mot covid-19 som Folkhälsomyndigheten tagit fram uppdateras löpande allteftersom fler vaccin blir godkända och ytterligare ny kunskap om vaccinen blir tillgänglig.

I enlighet med hälso- och sjukvårdslagen och den etiska plattformen sker vaccinationerna efter behov. Det är därför som Sveriges äldsta medborgare vaccineras först, tillsammans med den vård- och omsorgspersonal som jobbar nära dem. Det är också därför personer i medicinska riskgrupper är mycket högt prioriterade.

I vaccinationsarbetet behöver emellertid hela befolkningen nås. Särskilda insatser kan därför behövas riktas till olika grupper. Till exempel till personer som av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder och därmed har en ökad risk för att bli smittade och sprida smittan vidare. Det kan bland annat gälla personer som lever i socialt utsatta situationer.

Däremot har avsikten aldrig varit att hela grupper av människor ska prioriteras utifrån till exempel socioekonomi, utan att det i sådana grupper kan finnas personer med särskilt hög risk för att bli smittade eller sprida smitta. Då behöver man se till att de blir vaccinerade. En hög vaccinationstäckning skyddar oss alla. Ingen är säker förrän alla är säkra.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.