Anonyma mejl från kinesiska ambassaden

Skriftlig fråga 2020/21:1753 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har en lång historia av yttrande- och pressfrihet. Dessa friheter är reglerade i lag och är två av våra grundlagar. Den svenska konstitutionen är tydlig med att varken främmande stat eller den svenska staten får hindra den fria pressen att publicera artiklar som är kritiska mot det svenska samhället eller mot främmande stater. Den svenska utrikespolitik som utgår från regeringen och riksdagen är den linje Sverige som stat står för. Pressen har en mycket friare roll, vilket är viktigt i väl fungerande rättsstater. Sverige är också ett av de länder i världen med högst demokratiindex, vilket vi ska vara mycket stolta över.

Kina är ett av de länder som ligger lägst på demokratiindex, och dess regim räknas som en diktatur. Det innebär att de lagar som styr i Sverige på intet sätt är desamma som de som styr i Kina. Nu har ett mejl utan personlig undertecknare, vilket i sig är anmärkningsvärt, skickats från den kinesiska ambassaden i Stockholm till en tidning i mitt län, Nerikes Allehanda.

I mejlet anklagas Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman för att lägga sig i Kinas interna angelägenheter och för att bryta mot internationella normer. I det sammanhanget säger sig ambassaden vara beredd att ta till alla nödvändiga medel mot dem som enligt Kinas ledning hotar dess suveränitet. Detta i sig är ett hot och ett brott mot den svenska grundlagen.

Mejlet blandar ihop vad pressen skriver och vad vår regering och riksdag uttalar och sätter ett likhetstecken. Man anser att tidningen inte får uttala åsikter om relationen mellan Taiwan och Kina, vilket är helt emot den svenska yttrandefriheten. Att dessutom ett mejl utan en personligt ansvarig avsändare skickas med ovan skrivna innebörd och med en önskan om en kommunikation är oartigt, oavsett om det kommer från en ambassad eller en person.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att för den kinesiska ambassaden påtala det olämpliga i att skicka anonyma mejl för att uppmana en ledarskribent att frångå den grundlagsskyddade yttrandefriheten bara för att Kina ogillar det?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1753 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:1737 av Hans Wallmark (M)
Respekt för svensk tryck- och yttrandefrihet, 2020/21:1753 av Lotta Olsson (M) Anonyma mejl från kinesiska ambassaden

och 2020/21:1774 av Björn Söder (SD) Hot från Kinas ambassad.

Hans Wallmark har frågat mig hur jag och regeringen avser att försäkra oss om att Folkrepubliken Kinas diplomatiska representation i Sverige fullt ut respekterar vår tryck- och yttrandefrihet. Vidare har Lotta Olsson frågat mig om jag avser att för den kinesiska ambassaden påtala det olämpliga i att skicka anonyma mejl för att uppmana en ledarskribent att frångå den grundlagsskyddade yttrandefriheten bara för att Kina ogillar det. Slutligen har Björn Söder frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Kinas försök att påverka svenska journalisters rapportering, och i så fall vilka. Jag besvarar frågorna samlat.

Som framkommer i regeringens skrivelse Arbetet i frågor som rör Kina förekommer det att Kina försöker motarbeta utövandet av yttrande- och mötesfrihet i Sverige när det gäller kinesiska förhållanden. Jag och regeringen ser allvarligt på uppgifter om sådant agerande.

Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen framfört till Kinas ambassad att vi förutsätter att ambassaden respekterar svenska lagar och regler och att vi inte kan godta att ambassaden framför hot mot personer i Sverige. I kontakterna har vi understrukit att yttrandefrihet råder i Sverige och att vi förväntar oss att ambassaden respekterar detta.

Stockholm den 17 februari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.